Inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman au descoperit că peste patru milioane de ouă de la o fermă avicolă din localitatea Drăgăneşti Vlaşca sunt contaminate cu o substanţă interzisă, numită fipronil, care prezintă riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor.

Se pare că, în luna noiembrie a anului trecut, medici veterinari din cadrul DSV Teleorman au făcut controale la ferma din localitatea Drăgăneşti Vlaşca din judeţ, prelevând probe din ouăle cu data de producţie 21.11.2018.

După verificări amănunţite de laborator, în vederea depistării unor eventuale reziduuri, la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti, s-a conchis că ouăle erau contaminate cu o substanţă interzisă în Uniunea Europeană, şi anume fipronil, conform unui comunicat de presă emis de Direcţia de Sănătate Publică Teleorman.

Fipronilul este un insecticid puternic, conţinând în moleculă şi atomi de sulf, halogeni (fluor şi clor) şi gruparea amino (NH2), folosit în agricultură pe scară largă la combaterea puricilor plantelor şi ai altor dăunători de câmp.

Ingerat, fipronilul este o toxină puternică, la fel ca orice compus organic care conţine în moleculă sulf, fluor şi gruparea amino. Poate fi decelat graţie mirosului său specific, care aduce cu cel de mucegai.

Autorităţile sanitar-veterinare au precizat că ouăle contaminate vor fi distruse. Nu se specifică, însă, dacă din lotul de ouă contaminate cu fipronil au existat cantităţi care au fost deja comercializate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here