Peste 2000 de persoane, angajate în funcții de execuție sau de conducere, în instituții de stat sau private, își exercită profesia în mod ilegal, în baza unor diplome false, emise în perioada 2003-2009 de o universitate obscură numită Europa Ecor US, din Bucureşti, a informat azi site-ul ziare.com.
„Acești falși absolvenți de studii superioare n-au trecut o zi pe la cursuri, obținând diplomele de licență contra cost. Mulți dintre ei nu au nici măcar examenul de Bacalaureat, inclusiv această diplomă fiind falsificată de aceeași rețea care lucra sub umbrela fundației ERGOROM, paravan pentru Universitatea Europa Ecor”, se mai menţionează în articolul citat.
De menţionat că Universitatea Europa Ecor avea o secţie şi la Alexandria, acolo unde funcţiona o altă universitate-fantomă, pe nume Alexandru Ghica. Ambele, controlate de acelaşi ins, Mina Silviu Dobronăuţeanu, care ocupa funcţia de „rector” al ambelor universităţi.
Mai multe instanţe de judecată din ţară au pe rol dosare prin care diplomele false emise de acestea urmează să fie anulate. Cele mai multe dosare de acest fel se află la Judecătoria sectorului 4 din Bucureşti.
În februarie anul acesta, ziarul Libertatea a scris pe larg (aici) despre o femeie din Alexandria care a ocupat funcţii de răspundere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, respectiv auditor la Curtea de Conturi, în baza unei diplome universitare semnate de… femeia de serviciu.
„Pentru că universitatea (Europa Ecor – n.n.) unde funcționa fabrica de diploma nu era acreditată, ”studenții” susțineau licența la alte universități din țară, cei mai mulți la Universitatea Petrol Gaze din Ploiești (UPG), dar și la alte 13 universități din țară (Pitești, Timișoara, Târgoviște etc)”, mai scrie ziare.com.
În urmă cu cinci ani, ziarişti suedezi au descoperit că un şofer de TIR care efectua curse internaţionale, respectiv un muncitor de pe un şantier de construcţii din Stockholm, urmau – pur scriptic, pentru că practic nu aveau cum – cursuri de asistenţi medicali la zi, în România. Amănunte, aici.
În toamna lui 2019, directorul general al companiei de stat Transelectrica, Dănuţ Mihai Caraşol, a fost descoperit (meritul e al ziariştilor de la Economedia) că are depus la dosarul de angajare o diplomă de inginer falsificată.
sursa foto: pexels.com/Gul Işik