Mihai Gribincea, fost ambasador al Moldovei în România: „Speranţa că Moldova nu va fi denazificată la pachet cu Ucraina, o iluzie”

Date:

Share post:

Mihai Gribincea, fost ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, a declarat, recent, într-un interviu acordat jurnalistului de politică externă Sebastian Rusu, că speranţele pe care Puterea prooccidentală de la Chişinău şi le pune în statutul său de neutralitate sunt iluzorii.

„(Puterea de la Chişinău – n.r.) mai speră şi acum că Moldova nu va fi  ”denazificată” la pachet cu Ucraina. Cred însă că această politică este una iluzorie şi neadecvată situaţiei. Să te aştepţi că Rusia îţi va respecta acum neutralitatea, de vreme ce nu a făcut-o timp de 30 de ani este o copilărie”, a declarat dl Mihai Gribincea, în interviul menţionat, publicat în ziarul Adevărul.

„Rusia ocupă 11% din teritoriul Republicii Moldova, menţine ilegal pe acest teritoriu o armată de ocupaţie (circa 1600 de oameni) şi a construit autorităţilor separatiste transnistrene o armată mai puternică decât cea a Moldovei.

Şi toate acestea le-a făcut Moscova pe parcursul anilor fără a recunoaşte independenţa Transnistriei. Acestă politică se explică prin faptul că Rusia a dorit şi doreşte să controleze nu doar Transnistria, ci întreaga Moldovă. (sublinierea ne aparţine – n.r.)

Nu poate să mă convingă nimeni că ruşii dacă vor ocupa Ucraina, nu vor ocupa şi Moldova. Iar ultimele ”atacuri teroriste” de la Tiraspol nu sunt decât nişte provocări ruseşti pentru a da pretext Rusiei să-şi extindă războiul şi asupra Moldovei”, a spus-o, clar şi fără echivoc, Mihai Gribincea.

Domnia-sa consideră că, pentru a-şi asigura, cât de cât, securitatea în faţa ameninţărilor ruseşti, singura alternativă pentru Moldova de dincolo de Prut este apropierea de NATO. O apropiere pe care, însă, preşedinta Maia Sandu şi guvernul de la Chişinău refuză să o facă.

Probabil, în spiritul veşnicului balet între Est şi Vest pe care Moldova îl practică de când e „ţară independentă”. O politică a fundului în două luntri pe care ambasadorul Gribincea o consideră falimentară.

„Fiind din 2014 beneficiar al Iniţiativei NATO de Construcţie a Capacităţilor de Apărare (Defence Capacity Building Initiative), iar acum şi un partener considerat vulnerabil, Moldova poate solicita NATO să primească expertiză şi asistenţă pentru modernizarea forţelor sale armate, pentru reformarea structurilor naţionale de securitate, dar pentru aceasta Chişinăul trebuie să manifeste interes.

Din păcate, conducerea Moldovei trăieşte într-o lume paralelă cu realitatea şi nu manifestă nici un interes în acest sens”, a conchis fostul ambasador.

sursa foto: Facebook/Mihai Gribincea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni, debut cu stângul în play-out: 0-3 în deplasare, cu FCU Craiova (Mititelu)

CS Mioveni a jucat slab în această seară şi...

„Urmuz”, aplaudat la el acasă

Sâmbăta trecută, la Centrul de Cultură și Arte "George...

Ce trebuie să ştiţi şi să faceţi dacă aveţi maşina asigurată la Euroins

Zilele trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras...

La Slatina, cea mai mare şaorma din România: 37 de kg

Doi bucătari de la şaormeria Manuel din Slatina au...

Târg de flori în parcul Lunca Argeşului, cu ocazia Simfoniei Lalelelor

Un târg de flori, similar celor din anii precedenţi,...