Mic Îndreptar de Mânărire a unui concurs de şef de serviciu la un spital de stat: Spitalul Municipal Câmpulung Muscel (II)

Date:

Share post:

Publicistul, scriitorul, dar şi economistul muscelean Sterian Pricope a pierdut concursul pentru ocuparea unui post de şef de serviciu la Spitalul din Câmpulung, în faţa unei contracandidate care – întâmplător, desigur – este fina directoarei financiare a spitalului. Năşica fiind, de altfel, cea care a întocmit bibliografia şi tematica de concurs

Deşi e mult mai cunoscut ca gazetar cu experienţă şi ca scriitor, literatul muscelean Sterian Pricope e de meserie economist, şcolit pe vremea „cealaltă”, la Universitatea din Iaşi, atunci când la facultate se intra numai cu examen de admitere. Iar la Ştiinţe Economice intrau doar cei mai buni dintre cei buni.

Zilele trecute, dumnealui a participat la concursul pentru ocuparea unui post de şef de serviciu la Spitalul Municipal din Câmpulung. Concurs despre care şi flerul său de gazetar, dar şi experienţa în meseria sa de bază i-au spus că e aranjat, cu dedicaţie pentru fina directoarei financiar-contabile, dna Marinela Cristian („Naşa”, pour les connaisseurs).

Desigur, nu mai suntem în perioada Adrian Năstase, când concursurile de acest gen se aranjau fără nicio perdea, pe faţă. Acum se lucrează mai îngrijit, adesea îndărătul paragrafelor de legi şi de hotărâri de Guvern, interpretate, însă, în aşa fel încât să câştige fina lu’ Naşa, „par egzamplu”.

Ieri am scris cam cum au decurs lucrurile, reproducând spusele dlui Pricope, încredinţaţi fiind că dumnealui, ca un scriitor consacrat ce este, stăpâneşte mai bine arta naraţiunii.

Bineînţeles că după ce fina Naşei a fost declarată câştigătoare a concursului, dl Pricope n-a stat cu mâinile în sân, reclamând neregulile, relatate în episodul precedent, managerului spitalului din Câmpulung, dr. Mădălin Iordache. Dăm din nou cuvântul lui Sterian Pricope.

Năşica a pregătit actele concursului câştigat… ce să vezi, chiar de fină

„A fost convocată comisia de soluţionare a contestaţiilor (am înţeles că ar fi fost oameni aduşi şi de la Piteşti) care s-a deplasat degeaba ca să constate că nu au în atribuţii să analizeze adresa, ci doar contestarea punctajului la proba scrisă.

Or eu, de la bun început, am precizat că nu contest notarea, ci îmi bazez sesizarea pe baza art. 37 din HGR 286/2011, care prevede următoarele: În cazul în care, de la data anunţării concursului şi până la afişarea rezultatelor finale ale acestuia, conducătorul autorităţii ori instituţiei publice în al cărei stat de funcţii se găseşte postul pentru care se organizează concursul este sesizat cu privire la nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului, se va proceda la verificarea celor sesizate cu celeritate.

În cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale sau când aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de lege, desfăşurarea concursului va fi suspendată.

Mi s-a înmânat răspunsul (s-a respins, ca să nu vă ţin cu sufletul la gură!), după care am fost convocat la o discuţie de către managerul dr. Mădălin Iordache (foto sus). Mi-a explicat, spălându-se pe mâini ca Pilat din Pont, că decizia a luat-o după ce s-a consultat cu jurista spitalului şi şefa biroului RUNOS. Fiind o discuţie sinceră şi detaşată de ambele părţi, mi-am permis să-i atrag atenţia că răspunderea este a lui, de vreme ce a semnat singur răspunsul şi nici nu are în spate vreun proces verbal al unei comisii constituite ad-hoc; adică două doamne i-au pus în faţă o hârtie şi el a semnat-o inocent de unul singur.

Concursul cică a fost corect… iar marmota învelea ciocolata-n staniol

Aici cred că a înţeles postura vulnerabilă în care se află, aşa că le-a pus şi pe doamnele în cauză să semneze. Să se vadă cine şi cum ştie sau interpretează legea la Spital! Am discutat vreo oră (pe amândoi ne sunau soţiile, trecuse de ora patru, eu am scăpat de mustrare, sper că la fel şi domnia-sa!), ar fi mers şi o bere cu alune, chestiunea este că această discuţie ar fi trebuit să aibă loc înainte (eu m-am oferit!), nu după ce s-a luat decizia. Eu cred în buna sa credinţă, dar asta nu-l scuză nici în faţa legii, şi nici a opiniei publice. Şi nu e vorba doar despre imaginea lui personală, a managerului Iordache, ci a spitalului ca instituţie şi chiar a generaţiei sale sale de la care aşteptam să aibă alte atitudini şi practici.

Ca să trec la chestiunea serioasă, după cum vă rog să citiţi şi să analizaţi singuri, eu le spun de mere şi el (ele) îmi răspunde de pere. Se recunoaşte gradul de rudenie al directoarei financiare cu contracandidata, dar cică funcţia e direct subordonată ei (corect), numai că starea de incompatibilitatea putea şi era obligatoriu să fie eliminată (măcar formal), şi aici există prevederi clare, nu e cazul să dezvolt acum subiectul.

Mi se răspunde că membrii comisiei de concurs nu sunt în stare de incompatibilitate, deşi eu n-am afirmat asta. Apropo, membrii comisiei de concurs au fost (conform documentelor publice) Bocea Carmen şi Profeanu Amalia Dhebora (DSP Argeş) şi Ghiţulescu Virgiliu (Spitalul Judeţean Argeş).

Comisie, teoretic, neutră, oameni tineri, m-am bucurat când i-am văzut, numai că ei sunt aceia care au ales (pe ce criterii?) ca din 12 legi să formuleze întrebări numai din 5. Aşa că, părerea mea, poate sunt subiectiv, nişte întrebări ar trebui să le fie puse şi lor! În fine, eu le-am ridicat probleme punctuale, aşteptam un răspuns punctual. Mi se răspunde că de ce nu am sesizat înainte de începerea concursului, adică trebuia să intuiesc faptul că întrebările or să fie aranjate.

Cât despre celelalte aspecte, le-am semnalat în termenul legal… adică până la finalizarea concursului (mâine e proba orală cu fina, sper să o treacă, fiindcă altfel se reia concursul de la zero, iar eu abia aştept ca să mă prezint iar!) dar problema de fond este ce am semnalat, nicidecum când am făcut-o! Ce urmează? Întrucât în răspuns nu mi se precizează unde pot contesta răspunsul (o altă omisiune, ce mai contează!), din punctul meu de vedere, ce am avut de demonstrat, am demonstrat. Mai departe e treaba altora să se ocupe. Vă las să citiţi şi să judecaţi. Lectură plăcută despre concursurile cele mai cinstite şi mai corecte de la spital”.

Ultimul cuvânt îl va avea Justiţia

În toată această tărăşenie, legată de concursul de la Spitalul din Câmpulung şi relatată aici, sunt multe lucruri cusute cu aţă albă. Fapt pentru care dl Pricope n-are de gând să lase lucrurile aşa.

„Intenționez să depun plângere penală împotriva acelora care au organizat concursul, împotriva membrilor comisiei de concurs și a acelora care mi-au soluționat sesizarea de maniera în care au făcut-o”, a spus Sterian Pricope.

Fireşte, o să urmărim subiectul şi vom reveni pe măsura derulării evenimentelor. Dacă acest concurs a fost unul corect şi cinstit, atunci la „Spiru Haret” se face carte mai de calitate decât se făcea la ISE-uri, pe vremuri, iar deasupra Spitalului Municipal din Câmpulung stoluri de porci zboară cu graţie.

sursa foto: Facebook/Mădălin Iordache, Sterian Pricope

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Transportul public din Târgu-Mureş, adus în 2022, cu ajutorul banilor europeni (Preluare PressHub)

Târgu-Mureş, ultimul mare oraş din Transilvania în care transportul...

Cartea zilelor noastre: Același Daniel Silva

Plin de notorietate. Grație romanelor sale. Unu` mai palpitant...

Accident mortal la Valea Mare Pravăț

În urmă cu puțin timp, în localitatea Valea Mare...

Cum să decorezi brazi artificiali de lux ca un profesionist?

Cu totii ne dorim sa impodobim bradul perfect cu...

Un proxenet şi un negustor de cannabis, luaţi pe sus de poliţiştii de la Operaţiuni Speciale

Despre fenomenele traficului de droguri şi al traficului de...