Ultimul val al pandemiei de Covid-19, care a lovit cu forţă judeţul Argeş, inclusiv Piteştiul, nu a ocolit nici colectivul – circa 200 de angajaţi – teatrului Alexandru Davila din Piteşti. Despre câteva cazuri de infectare în rândul actorilor şi al celorlalte categorii de personal de la teatru ştim, însă, o misivă trimisă nouă şi altor instituţii de presă din judeţ devoalează, de fapt, o situaţie mult mai dificilă decât o ştiam noi.

Redăm mai jos integral mesajul „majorităţii angajaţilor de la teatrul Davila din Piteşti” (aceasta e semnătura mesajului), exact aşa cum l-am primit azi la prânz, cu menţiunea că sublinierile ne aparţin.

„Nu vrem să murim!!!

Sîntem un grup de salariați ai teatrului Alexandru Davila din Pitești și vă rugăm să tineți cont de memoriul nostru. În primul rînd ne cerem scuze pentru faptul că nu ne dezvăluim identitatea însă ne este teamă pentru locul nostru de muncă deoarece directorul Felix Goldbach (foto) ne-a spus că ne distruge dacă vom merge la Consiliul Judetean, la Prefectură sau la presă cu ceva. Sîntem însă vocea tuturor celor care de frică tac și îndură. Situația de la teatru din ultima lună este extremă, de viață si de moarte.

De o lună i s-a spus directorului că situația Covid trebuie luată in calcul. A facut crize, iar când a apărut în presa locala un articol că la teatru e epidemie de covid ne-a injurat pe toți de mamă și de sfinți, că nu vroia sa se afle, apoi a spus că se pișă pe toată lumea, de la Consiliu pînă la presă, că ia în p… pe oricine, că nimeni nu are ce să îi facă.

E vorba însă de viața a peste 200 de angajați care sunt obligați să muncească într-un focar de Covid. Sunt zeci de cazuri de pozitivi și oameni care au simptome specifice Covid, dar directorul pune presiune pe toată lumea să nu se spună mai departe ca să nu se audă la Consiliul Județean, care îl poate destitui. Când cineva îi spune despre aceste nereguli înjură și îi spune că are de-a face cu el dacă spune mai departe și îl amenință că îl dă afară.

Nu există compartiment fără persoane virusate sau cu simptome clare de covid: portari 2, in biroul de la contabilitate și personal 4, recuzita 2, mașiniști 3, sunet 1, lumini 2, administrativ 5, plasatoare 2, artistic (la toate Secțiile) cel puțin 12. Nu vă pare o epidemie de covid? Așteptăm să moară cineva ca să oprim activitatea?

Iar toate acestea nu se spun pentru că directorul ne pune pumnul în gură să nu spunem nimic. În teatru materiale și soluții dezinfectante sînt doar din când în când la intrarea spectatorilor, cînd sînt reprezentații, de ochii lumii. Nu există afișe care să atenționeze despre covid, cînd aproape toate teatrele din România au luat măsuri pentru siguranță. Noi niciodată nu am fost testați înainte de spectacol măcar cu test rapid și tușim la doi metri de primul rând cu spectatori.

Nimeni nu poartă mască în institutie pt ca nu ni s-a dat. Nici acum, cu atatea cazuri, cînd unii dintre noi avem Covid, ne obligă să urcăm pe scenă. Așa trebuia să fie azi, dar oamenii au refuzat să joace, mai ales că unii sunt bătrâni și sîntem 5 cu covid in distribuție. Văzând ca suntem înverșunați, a cerut să se pună în loc alt spectacol, dar sunt atât de mulți oameni cu Covid încât nu a avut ce pune și de aceea s-a suspendat.

Dar nici nu se ia în calcul oprirea, au afișat deja programul pentru săptămâna viitoare. Am fost la director în birou înainte de a pleca la Chișinău, la un festival (unde mai mult de jumătate din echipă are simptome covid și totuși s-a plecat) și sînt sigură că are covid, deși spune că e vaccinat.

Acum are (managerul Felx Goldbach – n.r.) simptome clare de Covid: ochii injectați, îi curge nasul, îi este frig și are trei calorifere electrice in birou plus cele de la încălzirea centrală, tușește și strănută împrăștiind prin cameră viruși. Noi nu vrem să murim din cauza inconștienței lui.

Niciodată nu a fost la teatru un director mai incapabil și mai nepăsător, urlă mereu și vorbeste urît, îl interesează doar femeile, șpăgile și să se dea mare că e director, numai despre asta vorbește cu orele (zice că are nume predestinat să conducă, Gold, directorul de aur).

E stare de urgenta și avem nevoie de o conducere capabilă, care să stie sa gestioneze astfel de situații, nu de un lăutar care nici să se exprime corect nu e în stare. Mizăm pe sprijinul dvs având în vedere gravitatea situației minimalizată de conducerea abuzivă și care zădărniceste combaterea covid. Iar pentru a vă convinge că ce am scris este adevărat puteți veni la teatru sau puteți întreba fără a face valuri care este realitatea.

Va mulţumim și sperăm intr-un ajutor pentru că suntem disperați, asta până nu va fi prea târziu.

Am trimis acest material la cei dintre Dvs pe care i-am făcut rost până acum. Vă rugăm dacă se poate să îl trimiteți și în atenția conducerii Consiliului Județean și Prefecturii, pentru ca Dvs aveți contactele dânșilor.

Cu respect și speranță,
Majoritatea angajaților teatrului Alexandru Davila Pitesti

Nota redacţiei – Deocamdată, până la apariţia acestor rânduri, nu am putut lua legătura cu managerul teatrului Davila, dl Felx Goldbach, care e plecat peste hotare, în Republica Moldova. I-am trimis însă mesajul angajaţilor şi l-am invitat să ne trimită poziţia dumnealui, dacă doreşte. De îndată ce o vom avea, dacă o vom avea, o vom publica.

Actualizare – Instituţia Prefectului a dispus efectuarea de controale la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti, urmare a sesizării prezentate aici.

La câteva ore distanţă, am primit şi poziţia conducerii teatrului. O puteţi accesând link-ul de mai jos.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here