Articolul nostru de alaltăieri noapte, de după mitingul de protest faţă de măsurile anti-pandemie luate de autorităţi, a făcut repede înconjurul ţării, dar a şi trecut de graniţele acesteia.

Din păcate, asta s-a întâmplat din cauza unui grup de protestatari, restrâns numericeşte, care, după ce i-a ţipat secretarului de stat Raed Arafat că România nu e ţara lui, a găsit de cuviinţă să scandeze „Afară, afară, cu ungurii din ţară!”

Pagina noastră de pe reţeaua Facebook, ca şi site-ul, au fost luate cu asalt de „ultraşi” din ambele tabere.

Dintr-o parte, s-a revărsat ura faţă de „bozgori”, din altă parte ni s-a readus în memorie „nedreptatea de la Trianon” şi faptul că Transilvania ar trebui să fie pământ unguresc.

Poza de profil a unei femei din Târgu-Mureş, care a vituperat pe toată lumea pe pagina noastră de socializare

Fireşte, am şters toate comentariile jignitoare, ofensatoare, încercând să păstrăm, aşa cum facem de la înfiinţare, un mediu civilizat de discuţii şi pe site-ul nostru, şi pe pagina noastră de Facebook.

Azi, însă, când credeam că isteria pricinuită de derapajul anti-maghiar al concitadinilor noştri s-a domolit, am primit un mesaj de la un cititor din Ungaria, care a citit, pesemne, în presa din ţara sa, despre accesul de xenofobie de la Piteşti.

Dl Krisztian Kreskai – aşa se numeşte cel în cauză, e de loc din capitala Ungariei, Budapesta – nu ne-a înjurat, nu ne-a apostrofat pentru cele scandate acum două nopţi la Piteşti, ci ne-a trimis un mesaj de natură să-i pună pe gânduri chiar şi pe cei care cereau, acum două nopţi, „afară cu ungurii din ţară”.

Îl reproducem mai jos, tradus în limba română, cu speranţa că-l vor citi şi cei menţionaţi mai sus, şi cei care suspină încă după „nedreptatea de la Trianon”.

„De fapt, răspunsul cel mai potrivit faţă de ură e întotdeauna dragostea. Îmi pare rău că oamenii gândesc așa (referirea e la scandările xenofobe – n.r.).

Acceptarea înseamnă toleranță față de celălalt, atât ne trebuie, toleranţă!

Îmi place foarte mult să călătoresc în România, vă respect istoria și strămoșii voștri renumiți.

Tot ce ar trebui să acceptăm este faptul că am trăit unii lângă alţii timp de secole. Avem un trecut comun foarte bogat. Ar fi frumos ca acesta să întărească în sfârșit prietenia dintre noi, nu ura”.

Imaginea de sus este cea cu care dl Krisztian Kreskai şi-a însoţit mesajul transmis prin intermediul paginii noastre de facebook. Mulţumim pentru gest!

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here