„Începând  de mâine, 59.773 de preșcolari și elevi din județul Argeș vor primi mere, de două ori pe săptămână, în cadrul Programului pentru Școli al României, parte a Programului Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli.

Consiliul Județean Argeș a definitivat procedura de achiziție privind furnizarea de mere în grădinițele și școlile din județul Argeș, semnând acordul cadru nr. 3971/20.03.2019, pentru Lotul 1- Zona de Sud cu valoarea maximă de 2.846.169,36 lei fără TVA, furnizor S.C. MATRA S.R.L., respectiv acordul cadru nr. 3970/20.03.2019, pentru Lotul 2- Zona Nord, cu valoarea maximă de 2.930.828,40 lei, furnizor S.C. MATRA S.R.L..

Durata acordurilor cadru este de 3 ani, până în iunie 2021, iar prețul licitat per bucată măr este de 0,54 lei fără TVA.

În baza acordurilor cadru, anual se vor încheia contracte subsecvente, cu reofertare de preț, dar fără a se depăși prețul prevăzut în acordul cadru. Plata produselor se va face în funcție de cantitățile efectiv livrate și confirmate de către școli și grădinițe.

Conform ofertei tehnice a furnizorului, merele sunt din soiurile Idared și Golden, provenind de la Institutul de Pomicultură Mărăcineni, vor avea un gramaj de minimum 100 grame și vor fi distribuite săptămânal și bisăptămânal, pentru preșcolarii din grădinițele de stat și private, cu program normal, de patru ore, și pentru elevii din clasele 0-VIII”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Argeş.

E o idee foarte bună, ca merele oferite copiilor să vină de la Mărăcineni.

Era păcat să li se dea elevilor argeşeni mere din Polonia sau din Ungaria, în vreme ce un institut pomicol de tradiţie e la doi paşi de noi.

Preţul, însă, ni se pare piperat de-a binelea. Aproximativ cu 50 până la 100% mai mare ca în magazine când normal, după părerea noastră, ar fi fost să fie cel mult la nivelul de preţ practicat în comerţul cu amănuntul.

Un kilogram de mere Idared costă, în orice magazin din această ţară, cel mult 2 lei/kg. Iar unul de mere Golden e cel mult 3-4 lei kilogramul. Asta la vânzarea cu amănuntul.

Pentru contracte cu durata de trei ani, în valoare de sute de mii de lei, normal ar fi fost ca merele respective să coste cel mult 1,5-2 lei pe kilogram. Adică 15, maximum 20 de bani pe bucată.

Am trimis Consiliului Judeţean Argeş o întrebare pe tema aceasta şi, de îndată ce vom fi primit un răspuns, îl vom publica aici.

sursa foto: Consiliul Judeţean Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here