Mentenanţa instalaţiilor care furnizau oxigen bolnavilor trataţi în unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti era asigurată de firma Medist SRL Bucureşti, au informat azi colegii de la G4Media.

Azi noapte, în urma unei sincope în funcţionare, trei dintre cei opt bolnavi internaţi în unitatea respectivă, infectaţi cu Covid-19, au murit din cauza lipsei de oxigen.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, un reprezentant al Medist SRL, aflat la faţa locului, a refuzat să intre în TIR şi să rezolve problema.

Aceasta „deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19”, a informat DSU. Dacă respectivul ar fi intrat în unitate, probabil că vieţile celor trei bolnavi ar fi putut fi salvate.

Revenind la firma Medist SRL Bucureşti: aceasta face parte din grupul de firme Medist, care mai cuprinde firmele Medist SA, Medist Imaging şi Medist Life Science. Bazele acestui grup de companii au fost puse de fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu (foto), în anii ’90.

De altfel, Sebastian Vlădescu a fost „chief executive officer” la Medist SA între anii 1998-1999 şi 2001-2005.

Printre asociaţii firmei Medist SRL, cea care ar fi trebuit să asigure mentenanţa aparaturii de oxigen din TIR-ul de la „Victor Babeş” se numără fosta soţie a ministrului Vlădescu, Carmen Vlădescu, şi fiul lor, Alexandru Sebastian.

Sebastian Vlădescu senior, fost ministru de Finanţe în Guvernele Tăriceanu şi Boc, a fost trimis în judecată într-un dosar în care e acuzat că ar fi cerut şi primit mită peste 3 milioane de euro de la un consorţiu de firme austriaco-germane, cu prilejul reabilitării unor căi ferate.

Acuzat că ar fi primit şpagă, în acelaşi dosar, mai e şi fostul deputat PDL de Argeş Cristian Boureanu, căruia ex-ministrul Vlădescu i-a fost naş de cununie.

Josef Hornegger, reprezentant în România al asocierii dintre companiile Swietelsky (Austria), Wiebe Holding GmbH & Co. KG şi Takenaka Europe (ambele, din Germania, executantele lucrării la calea ferată Bucureşti-Constanţa – n.r.) a recunoscut, în martie 2019, că a dat mită lui Sebastian Vlădescu pentru ca firmelor numite să li se încredinţeze contractele de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Hornegger va fi astfel judecat în procedură simplificată şi ar putea scăpa cu o condamnare cu suspendare.

Revenind la tragedia de la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti, „Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3”, a informat Poliţia Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Aproape sigur, invitaţi să dea explicaţii vor fi şi cei de la Medist SRL Bucureşti, care avea responsabilitatea mentenanţei aparaturii de furnizare a oxigenului din TIR-ul de Terapie Intensivă.

Nota redacţiei – TIR-ul de Terapie Intensivă în care s-a petrecut tragedia e posibil să nu fie cel care a fost folosit, o vreme, de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, deşi, iniţial, autorităţile făcuseră acest anunţ.

Dr Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne şi şeful DSU, a precizat că TIR-ul care a fost folosit la Piteşti se află acum la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan”, tot din Capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here