Săptămâna viitoare, joi, 15 octombrie, „Memorialul Închisoarea Pitești vă invită la un eveniment deosebit ce încheie expoziția BINOM+1: Fenomenul Pitești 49/89/19.
De la ora 18:00 Nina (Niculina) Moica, fostă deținută politic, este invitată să ne vorbească despre experiența detenției din perioada comunistă, despre cum a reușit o adolescentă arestată la 15 ani să reziste în închisoare și despre viața de după eliberare”, se arată într-un comunicat de presă.
„Va urma un moment dedicat poeziei detenției în care recită Theodor Dumbravă, pe fundalul unui soundscape de Andrei Bălan și Dan Adrian Ionescu. Evenimentul se încheie cu un performance de Andrei Mușat, pentru o reflecție la zi asupra istoriei recente.

Doritorii pot vizita Memorialul după eveniment, până la ora 20:00, respectând condițiile de distanțare și utilizare a măștii de protecție.
Evenimentul se va desfășura în aer liber, iar participarea este gratuită și nu necesită programare…
… Nu uitați, Memorialul Închisoarea Pitești este deschis și se poate vizita de joi până duminică de la 11:00 la 18:00.
Închisoarea de la Pitești este cunoscută pe plan mondial pentru desfășurarea, în acest loc, a Fenomenului Pitești – o formă de tortură fizică și psihologică continuă aplicată studenților anticomuniști – între 1949-1951. Această acțiune violentă a regimului comunist a fost numită de Aleksandr Soljenițîn, laureat al premiului Nobel și supraviețuitor al gulagului rusesc, „cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării”, se mai arată n documentul citat.
––––––––––––––––––––––––-
Parteneri:
Berlin Wall Memorial
Federal Foundation for the Study of the Communist Dictatorship in Eastern Germany
Platform of European Memory and Conscience
BINOM+1
Asociația Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din România
Centrul de Studii în Istorie Contemporană
Memorialul Gherla
Editura Manuscris
Radio România Cultural
Modernism.ro
Școala de la Bunești
Librăria Bizantină
Liceul Teoretic Sfinții Trei Ierarhi
Evenimente Pitești
Peștele Fierăstrău
sursa foto: Memorialul Închisoarea Piteşti, pressone.ro