Masacrul de la Fântâna Albă, 1 aprilie 1941, Katyn-ul românilor

Date:

Share post:

Comemorăm azi 81 de ani de la masacrul teribil de la Fântâna Albă (Varniţa), un sat situat azi în Ucraina, aproape de graniţa cu ţara noastră.

Acolo, trupele sovietice au masacrat aproximativ 3.000 de români din Bucovina de Nord, cedată URSS-ului, pentru simplul fapt că aceştia au vrut să trăiască în ţara lor, România, nu îm imperiul sovietic cotropitor.

Cifra victimelor nu e bine cunoscută. În funcţie de surse, numărul românilor ucişi ar fi chiar mai mare.

Despre acest adevărat Katyn al românilor s-au scris tomuri întregi şi se vor mai scrie. N-o să reluăm aici firul evenimentelor.

Ce e interesant referitor la masacrul de la Fântâna Albă e atitudinea autorităţilor ucrainene faţă de acest tragic eveniment, pentru că, după disoluţia URSS, acele străvechi teritorii româneşti au fost moştenite de Ucraina, ţară care n-a manifestat nicio secundă intenţia de a le returna României.

Între timp, graniţele actuale ale Ucrainei au fost recunoscute internaţional, inclusiv de România, deci problema e, momentan, închisă.

De la naşterea Ucrainei de azi (1991) şi până în 2003, despre masacrul de la Varniţa era interzis până şi să vorbeşti. Manualele de istorie din şcolile ucrainene nu fac nicio referire la acest moment. Ba mai mult, destui istorici ucraineni şi ruşi încearcă să acrediteze ideea că masacrul a fost o înscenare a serviciilor secrete româneşti şi că, de fapt, acestea şi-ar fi ucis singure concetăţenii, doar ca să-i poată blama pe sovietici.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a pus punctul pe i în urmă cu vreo trei ani: „Statele succesoare ale Uniunii Sovietice, Rusia si Ucraina, au obligația de a recunoaște acest act criminal și de a-și asuma ororile trecutului totalitar”. Deocamdată, nici Ucraina şi nici Rusia nu au făcut niciun gest în acest sens.

Abia din 2003 încoace, românilor de ambele laturi ale frontierei le este permis să-şi comemoreze morţii, în locul unde sovieticii au comis atrocităţile.

O să fie interesant de urmărit dacă, în alocuţiunea pe care o va susţine în faţa Parlamentului României, actualul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, va face vreo referire (şi) la acest moment negru al istoriei noastre.

În imaginea de sus, locul masacrului din poiana Varniţa.

sursa foto: Facebook/Ziarul de Gardă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular