Mărturie de la graniţa cu Ucraina: „M-aş întoarce în ţara mea, dacă o să mai am ţară la care să mă întorc”

Date:

Share post:

Doi colegi de breaslă gazetărească, din Hunedoara, Camelia Jula şi Andrei Nistor, au fost, recent, la graniţa româno-ucraineană de la Sighetul Marmaţiei. Să ajute cu ce pot şi să descrie ce-au văzut acolo.

E al naibii de greu să-ţi faci meseria, doar meseria, într-un loc ca frontiera cu Ucraina de pe Tisa. Emoţiile trăite acolo nu se pot compara cu nimic altceva din câte am trăit noi, românii. E vorba, până la urmă, de ceva ce niciunul dintre noi nu a trăit până acum şi, sperăm, nici nu vom apuca să trăim vreodată.

„Încă din primele ore ale războiului din Ucraina, voluntari locali s-au coordonat ca să vină în sprijinul refugiaților din țara vecină. Fie că au oferit mâncare la fața locului, fie transport, cazare, fie că au descărcat și încărcat donații, fie că intermediază trecerea sigură a oamenilor sau ajută cu traducere, sighetenii și cei ce le-au venit aproape s-au mobilizat rapid.

Ce poate fi mai dureros în viaţă decât să pleci în lumea largă doar cu o sacoşă sau un geamantan şi să laşi totul în spate?

După mai bine de o săptămână, sunt tot pe baricade. Între timp, asociații mai mici sau mai mari, organizații specializate pe anumite tipuri de ajutor în situații cu refugiați și-au oferit și își oferă suportul.

Iar oamenii continuă să vină, calm, unii în mașini, alții pe jos, inclusiv cu animale de companie, trăgând după ei valize sau legându-le de biciclete ori ducând în mâini și în spate atât cât îi țin puterile”, au scris cei doi jurnalişti, în reportajul lor, publicat pe site-ul Ştirile Transilvaniei.

Inna a trecut granița alături de soacra ei, împingând un cărucior în care se află fiul ei de numai trei luni, Leo. Deși sunt plecate de multă vreme din casa lor, din Kiev și au petrecut zile întregi pe drumuri, adăpostindu-se când era nevoie, cele două femei găsesc puterea să vorbească cu noi. Inna este fluentă în engleză și ne povestește că au plecat la timp din capitală, înainte să înceapă atacurile rusești susținute. „Cu cât aștepți mai mult acum, cu atât e mai periculos să pleci”, le-a spus femeia colegilor noştri ziarişti.

„Ai mai vrea să te întorci în ţara ta?”, e întrebată tânăra ucraineancă.”Sigur că da. Dacă voi mai avea o țară la care să mă întorc”, a răspuns Inna.

Vă recomandăm cu căldură, dacă aveţi timp, să lecturaţi integral reportajul Cameliei Jula şi al lui Andrei Nistor, dând click pe link-ul de mai jos:

sursa foto: Ştirile Transilvaniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Dacia Manifesto, prototipul de tip Start Trek, nu va fi disponibil pentru vânzare, a anunţat constructorul (Galerie foto)

Modelul Dacia Manifesto, prototipul futurist al constructorului român, prezentat...

Cresc şi pensiile speciale ale foştilor parlamentari, nu doar lefurile actualilor

Votul dat de Senatul României, în urmă cu aproape...

Horaţiu Mălăele, conferinţă despre lectură, la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu din Piteşti

Horaţiu Mălăele va fi, în data de 30 septembrie,...

Şofer băut, la volanul microbuzului şcolar, într-o comună din Argeş

Un şofer care băuse binişor a fost prins de...

Comoara din podul unei biserici săseşti din Mediaş: 150 de cărţi vechi de 400-500 de ani

Un adevărat tezaur de carte medievală a fost descoperit,...

O maşină a luat foc, în mers, pe o stradă din Câmpulung

Un autoturism a luat foc azi la prânz, în...