„Data de 9 martie marchează atât sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

La Memorialul Închisoarea Pitești vom deschide larg porțile pentru vizitatori, dar și pentru a ne aminti de cei care au suferit în perioada comunistă pentru idealurile lor, sâmbătă, 9 martie”, se arată într-un comunicat de presă al Memorialului.

„Împreună cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din Pitești, la ora 10 vom participa la slujba de pomenire a eroilor din Paraclisul Înălțarea Domnului, în interiorul Memorialului Închisoarea Pitești.

Apoi vom merge la Monumentul dedicat Închisorii Pitești, din apropierea Memorialului, pentru o rugăciune în memoria victimelor Fenomenului Pitești.

Între orele 11,30 şi 16, Memorialul Închisoarea Pitești va fi deschis pentru vizitare. Intrarea este liberă, iar vizitatorii vor putea explora în detaliu muzeul memorial. Accesul copiilor sub 12 ani nu este permis.

La eveniment vor participa domnii dr. Sergiu Rizescu, fost deținut politic, fost deputat PNŢCD şi vicepreședinte AFDPR, Ion Ilie, fost deținut politic, precum și alți membri ai AFDPR Pitești”, mai precizează comunicatul citat.

Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe pagina de facebook a evenimentului:

https://web.facebook.com/events/617372425360255/

De notat că în România se mai află în viaţă aproximativ 2.500 de foşti deţinuţi politici anticomunişti.

Legislaţia în vigoare nu prevede pensii speciale pentru aceştia, ci doar nişte sume modice, în funcţie de numărul anilor de detenţie în temniţele comuniste sau de deportare.

Bani care, de cele mai multe ori, nu le ajung nici măcar pentru medicamente.

sursa foto: Memorialul Închisoarea Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here