Mâine, patru ani de când Dacia a rămas orfană de tată

Date:

Share post:

Ar fi trebuit să împlinească 78 de ani, în primăvara acestui an, dar timpul n-a mai avut răbdare cu el. Mâine se împlinesc patru ani de când nu mai e printre noi.

Din toată muribunda industrie auto de dinainte de 1989, Dacia a devenit cam singura poveste de succes a privatizărilor postcomuniste, în principal, graţie lui.

A ştiut cum s-o ţină pe linia de plutire în primii ani de zis capitalism şi a ştiut cum s-o facă atractivă şi profitabilă pentru Renault.

Numele lui este Constantin Stroe.

Toată România îi datorează enorm. Dacia este ceea ce este azi mulţumită lui. Altfel, începuse s-o ia pe urmele ARO şi aşa ar fi ajuns, ca ARO, azi: un deşert. Asta dacă n-ar fi fost el, Constantin Stroe.

Judeţul Argeş îi datorează cu mult mai multe. Moştenirea lui, o uzină Dacia puternică, profitabilă, respectabilă, dătătoare de pâine şi de prosperitate unui judeţ întreg, a făcut şi face ca Argeşul să nu fie un fel de Vale a Jiului, ci un fel de Detroit. Sau un fel de Boulogne-Billancourt, dacă tot vorbim azi de Dacia groupe Renault.

Şchiop din punct de vedere economic, cu un singur pilon care-l mai susţine (de celelalte s-a ales de multă vreme praful), judeţul Argeş îi e îndatorat pentru generaţii de aici înainte.

La comemorarea trecerii sale în nefiinţă, e un bun prilej să ne aducem aminte de cel ce a fost un om harnic, meticulos, muncitor, vizionar şi dedicat ţării sale în tot ce-a făcut, până în ultimele clipe.

A murit acum patru ani, în 17 decembrie 2016, având în suflet regretul că n-a apucat să vadă autostrada Piteşti-Sibiu măcar începută. El, ca şi noi toţi, ar fi dorit să trăiască s-o vadă terminată.

În memoria lui Constantin Stroe, adunătura de inşi pe care noi, presa, o numim superfluu „clasă politică” ar trebui măcar să se străduiască să-i îndeplinească dorinţa.

În semn de respect pentru acest om care a lăsat în urma sa o moştenire de pe urma căreia se bucură întreaga Românie… şi se va mai bucura, încă vreo câteva generaţii, cel puţin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular