Mâine, la Piteşti, începe a IX-a ediţie a festivalului-concurs internațional de muzică populară „Sus pe Argeș la izvoare”.

„Consiliul Județean Argeș, prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești organizează, în perioada 1-2 noiembrie 2018, cea de a IX-a ediție a Festivalului-Concurs Internațional de Muzică Populară „Sus pe Argeș la Izvoare”, informează organizatorii, printr-un comunicat de presă.

Concursul se adresează tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani din Școlile Populare de Arte şi Meserii din România, precum și din instituțiile similare din Republica Moldova, evenimentul având ca scop descoperirea și încurajarea talentelor muzicale.

Prima seară a Festivalului este rezervată concursului, care începe la ora 18, se desfășoară pe două secțiuni: Interpretare vocală și Interpretare instrumentală și are următoarele premii: Trofeul „Sus pe Argeș la izvoare”, câte un Premiu I, II, III și câte o mențiune pentru fiecare secțiune.

Juriul își rezervă dreptul de a acorda sau redistribui premiile în funcție de calitățile artistice ale concurenților.

Fiecare concurent va interpreta o doină sau o baladă și o piesă ritmată cu acompaniament.

La ediția din acest an, în urma preselecției, au intrat în concurs 19 soliști vocali și instrumentiști, dintre care trei sunt din Republica Moldova:

 1. Stelian Păun – Giurgiu
 2. Remi Șapcă – Olt
 3. Florin Costan – Suceava
 4. Corina Barbu – Olt
 5. Roxana Radu – Argeș
 6. Ionel Răspop – Sibiu
 7. Ion Darii – Republica Moldova
 8. Maria Zârnă – Prahova
 9. Tatiana Drăgan – Republica Moldova
 10.  Adelina Zamfir – Argeș
 11.  Mădălina Gherghina – Argeș
 12.  George Stancu – Argeș
 13.  Mariana Melinte – Republica Moldova
 14.  Gabriel Crivăț – Argeș
 15.  Laura Sandu – Argeș
 16.  Daniela Sandu – Argeș
 17.  Petronela Bîrsilă – Gorj
 18.  Vlăduț Panait – Argeș
 19.  Ilinca Din – ArgeșSpectacolul va fi prezentat de directorul festivalului, Sorin-Dănuț Radu, consilier în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, împreună cu interpreta de muzică populară Georgiana Baciu, profesor de pian și canto la Școala Populară de Arte Pitești.

  Acompaniamentul va fi realizat de către Taraful Școlii Populare de Arte și Meserii din Pitești, dirijat de celebrul violonist Cătălin Iancu, doctor în muzică. La țambal, Cătălin Iancu junior, cel mai tânăr component al corpului de experți al Școlii Populare de Arte. La vioară: Nicolae Oprea, Mihai Muscalu, Nelu Tudor. La contrabas Ionel Feraru, la acordeon – Petrișor Mihalcea, Dragoș Dinescu și Gigi Stoica, la clarinet Viorel Predoiu iar la nai, maestrul Vasile Răducu. De asemenea, vor face parte din orchestră și colegi invitați de la Școala Populară de Arte din Focșani și de la Liceul de Muzică „George Enescu” din București.

  Juriul este format din personalități de renume ale muzicii și folclorului românesc.

  Președintele juriului: Gabriela Rusu-Păsărin, conferențiar universitar doctor, realizator la Societatea Română de Radiodifuziune; Daniela Roxana Gibescu, doctor muzicolog și director la Casa de Discuri Electrecord; Elena Sima, interpret de muzică populară, profesor și expert în cadrul Școlii Populare de Arte Pitești; Felix Goldbach, lector universitar doctor la Universitatea „Valahia” din Târgoviște; prof. dr. Camelia Vodă, de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București.

  Programul zilei de mâine

  Seara de joi va fi completată de recitaluri susținute exclusiv de cursanți și profesori ai Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, după cum urmează: Ilinca Din, Veronica Lozovenu și Mihaela Chirițescu în duet cu Marius Bălan. Fetele din ansamblul de dansuri al Școlii, coordonat de profesorii Gabriela și Cristian Tănase, vor dansa alături de artiștii din recitaluri. Finalul spectacolului constituie elementul surpriză al festivalului: ansamblul de dansuri „Doruri de câmpie” al Căminului Cultural Hârsești, împreună cu interpreta de muzică populară Elena Sima, vin în fața publicului în alai de nuntă și vor pune laolaltă cântecele moldovenești și aprigele dansuri din sudul Argeșului.

  Programul zilei de vineri
  Festivalul – Concurs Internațional de Muzică Populară „Sus pe Argeș la izvoare” își desemnează câștigătorii în cadrul Galei laureaților de vineri seara, de la ora 18. Deoarece în acest an Școala Populară de Arte și Meserii Pitești aniversează şase decenii de activitate, vor fi premiate cu diplome de excelență personalități care au contribuit de-a lungul anilor la succesul acestei instituții de referință în cultura argeșeană.

  Spectacolul ce urmează Galei laureaților va fi, de asemenea, realizat exclusiv de cursanții și profesorii Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești. Alături de nume conscrate, precum Elena Sima, Vasile Răducu (nai), Mihaela Chirițescu, Mihaela Pițigoi, Mihai Cătălin Iancu junior (țambal), vor urca pe scenă, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, tinerii din Corul Seminarului Teologic Curtea de Argeș (dirijori: arhidiacon Mihai Dascălu, preot Ionuț Robert Sorescu și Valentin Retevoi).

  Momentul de greutate al spectacolului de vineri ne vorbește despre familie, credință și speranță. În sunet de toacă, Elena Sima împreună cu taraful dirijat de Cătălin Iancu vor interpreta într-o manieră absolut originală Ciocârlia – emblema sonoră a României la toate evenimentele internaționale.

  Festivalul-Concurs Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Sus pe Argeș la Izvoare” s-a bucurat de-a lungul anilor de o largă participare a publicului argeșean, la ultima ediție fiind în sală 800 de spectatori în fiecare seară.

  Sperăm ca publicul să fie din nou alături de noi, mai ales că ediția din acest an, fiind una aniversară, are ca motto #noipăstrămtradiția, au mai informat organizatorii”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor. Toate manifestările festivalului vor avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here