Un grup de 13 organizaţii civice neguvernamentale au redactat azi un comunicat de presă în care solicită Puterii să retragă propunerea de numire a deputatului PSD de Argeş Mircea Drăghici, ca preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Organizaţiile cu pricina consideră că „numirea unei persoane care este cercetată penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide constituie un derapaj major și poate conduce la pierderea credibilității instituției”.

Despre problemele penale ale deputatului Mircea Drăghici am relatat, cu ceva vreme în urmă. Puteţi citi despre acestea accesând link-ul de mai jos.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă al organizaţiilor respective:

„Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea și indignarea față de propunerea pentru numirea la conducerea Autorității Electorale Permanente a domnului Mircea Drăghici, după vacantarea postului în urma demisiei președintelui Daniel Barbu.

Numirea unei persoane care este cercetată penal pentru fapte care au legătură cu utilizarea ilegală a fondurilor pentru subvenții primite de partide constituie un derapaj major și poate conduce la pierderea credibilității instituției.

Considerăm că AEP a realizat pași semnificativi în transparentizarea procesului electoral, inclusiv prin introducerea sistemului SIMPV, dar și prin măsuri care au legătură cu finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale.

Pentru ca acest progres să continue, la conducerea instituției trebuie numită o persoană asupra căreia să nu planeze suspiciuni de utilizare ilegală a fondurilor publice și care să poată susține în continuare procesul de transparentizare a modului în care se realizează finanțarea partidelor politice.

Acest fapt este și mai important dacă luăm în calcul majorările semnificative ale cuantumului subvențiilor către partidele politice.

Reamintim că o lege inițiată de dl. Drăghici a majorat valoarea pentru subvenții în 2018, specificând că suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut.

Spre exemplu, în februarie 2019 subvenția a fost de 13,3 milioane de lei comparativ cu 3,8 milioane de lei în februarie 2018.

Totodată trebuie observat că poziția ocupată de domnul Mircea Drăghici până în momentul de față, aceea de trezorier al Partidului Social Democrat, îl plasează într-un potențial conflict de interese dacă va fi numit în funcția de președinte AEP.

Domnia sa va fi chemat să coordoneze operațiuni de transparentizare pentru fondurile publice pe care tot dânsul le-a gestionat în anii anteriori. În plus, poate plana o suspiciune în situațiile în care se vor discuta acțiuni ale Partidului Social Democrat în campaniile electorale, dat fiind faptul că Mircea Drăghici a fost implicat până la nici trei luni înaintea alegerilor în structurile executive ale partidului, cu rol semnificativ in planificarea campaniilor electorale.

Reamintim și că în următorii doi ani în România se vor derula patru rânduri de alegeri, iar rolul AEP este unul semnificativ în desfășurarea optimă și credibilă a acestora, întrucât va gestiona verificarea fondurilor utilizate în campanie și decontarea acestora, după caz.

În acest context, solicităm Partidului Social Democrat să retragă această propunere.

Solicităm, de asemenea, tuturor partidelor parlamentare să identifice candidați fără probleme de credibilitate, care pot contribui la dezvoltarea funcționării instituției publice și la transparentizarea proceselor electorale.

Semnatari:

Asociaţia CIVICA

Centrul pentru Studiul Democrației (CSD)

Centrul pentru Inovare Publică

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul de Resurse pentru participare publică (Ce-re)
Centrul pentru Resurse Civice

Expert Forum (EFOR)

Freedom House România

Frontline Club

Forum Apulum

Funky Citizens

Geeks for Democracy

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here