„Începând din această săptămână, toate cele 33 de hipermarketuri Auchan din România (inclusiv cele două din Piteşti, de la Geamăna, respectiv Găvana – n.r.) vor include puncte de colectare a uleiului alimentar uzat de la clienți, pentru a fi reciclat și folosit în producția de biocombustibil”.

Anunţul a fost făcut azi, de lanţul de magazine francez care operează în România.

Condiţii de predare a uleiului

„1. Uleiul se colectează, după răcire, într-un recipient transparent din plastic. Uleiul trebuie să fie strecurat, fără resturi alimentare și neamestecat cu alte substanțe. Recipientele din plastic vor fi, de asemenea, colectate pentru reciclare.

2. Se colectează minimum 0.5 L de ulei uzat (sau multiplu de 0,5). Puteți folosi o sticlă transparentă de plastic (pet) de 0,5 L, 1L, 2L etc.

3. În funcție de cantitatea predată, clienții vor fi răsplătiți de către partenerii Auchan, pentru nivelul de reponsabilitate de care dau dovadă, cu detergent de vase, apă plată sau ulei de floarea soarelui.

Un singur litru de ulei alimentar uzat aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă!

Uleiul nu se aruncă la gunoi! Uleiul nu se aruncă în chiuvetă și nici în vasul de WC!”.

Mai multe despre colectarea uleiului alimentar uzat puteţi citi accesând link-ul de mai jos:

Unde găsim biocarburanţi? În Germania?

Până aici, toate bune şi frumoase. Despre ce biocombustibil vorbesc, însă, cei la Auchan, nu am înţeles.

Asta pentru că la benzinăriile din România nu se comercializează aşa ceva. Carburantul ecologic (aşa-numitul biodiesel, în fapt, un amestec de uleiuri vegetale care înlocuieşte cu succes motorina), codificat la nivel european XTL, pur şi simplu, nu e de găsit la nicio benzinărie din România.

Asta pentru că giganţii petrolieri care operează la noi refuză să-l comercializeze, deşi, în ţările vest-europene, o fac bine mersi.

La fel stau lucrurile şi în cazul substitutului ecologic al benzinei, bioetanolul, codificat E85 (un amestec de 85% etanol şi 15% benzină). În ţările occidentale e de găsit la orice benzinărie, la noi nu-l vinde nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here