Zeci de milioane de cutii cu medicamente au ajuns la bolnavi doar pe hârtie. Marile companii farmaceutice globale au fost fentate ani de zile de o corporație locală. Au livrat marfă în țara noastră fără să ne și trateze. În loc să ajungă la oameni, acestea erau exportate pentru profituri mai mari.

O scurgere de informații de la cel mai mare distribuitor de medicamente din România, Mediplus, arată cine e tratat primul când un pacient e mai profitabil decât altul. Compania a ascuns ani de zile o contabilitate paralelă criptată. În acte, pastilele ajungeau la bolnavi, în realitate, dispăreau din țară.

Corupția din corporații funcționează la fel ca cea de la stat: cineva vrea mai mulți bani și încalcă regulile. „10% din producția globală” a unui singur medicament pentru cancer de sân a fost cerută de distribuitorul din România, dar la femeile bolnave n-a ajuns mare lucru.

Citește despre crima organizată în industria farmaceutică în al treilea episod al seriei, pe Inclusiv.

Articol realizat în cadrul proiectului „Jurnaliști împotriva Crimei Organizate”, derulat de Fundația Freedom House și finanțat de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here