Pentru orice român, numele Mircea Diaconu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Actor de calibru, cu sute, dacă nu mii de roluri în piese de teatru şi în filme de referinţă ale cinematografiei româneşti, musceleanul născut la Vlădeşti a ales, îndată după Revoluţie, să intre în politică.

A fost membru de vază al Alianţei Civice, apoi s-a retras în teatru şi film, ca să revină din nou în politică, la începutul anilor 2000.

Senator PNL de Argeş ales în 2008, vicepreşedinte al partidului în 2010, ministru al Culturii în 2012 şi, în sfârşit, europarlamentar indepedent din 2014 până în prezent. Dar activând în grupul ALDE, adică tot într-o familie politică liberală.

Am avut ocazia să schimbăm recent câteva „replici” cu marele actor şi om de cultură, europarlamentarul Mircea Diaconu. Vă oferim azi un fragment din acest interviu, urmând ca zilele următoare să publicăm şi restul interviului.

Reporter: Aţi afirmat în vara acestui an, la o emisiune televizată, că nu veţi mai candida pentru un nou mandat de europarlamentar. Nu s-a bucurat foarte multă lume la auzul acestei veşti. Vă mai menţineţi decizia respectivă?
Mircea Diaconu: O decizie fermă, limpede, încă nu. Dar pot să vă spun că întreg corpul meu îmi spune că vrea acasă. A fost o experienţă extraordinară activitatea în Parlamentul European, dar trebuie să ascult ce-mi spune corpul. Iar el ar vrea acasă.

Reporter: Să înţelegem, şi noi, şi cititorii, că aveţi în vedere să vă retrageţi din viaţa publică?
Mircea Diaconu: Nicidecum. Mai încă multe lucruri de făcut. Dacă va fi să revin acasă, în niciun caz nu am de gând să mă retrag din viaţa publică. Ştiţi, desigur, că ţara noastră are o mulţime de probleme acum. Cred că aş putea să contribui la rezolvarea multora dintre ele.

Reporter: Ne puteţi spune în ce partid politic aveţi în vedere să intraţi?
Mircea Diaconu: Pot, şi e foarte simplu, nici măcar nu trebuie să mă gândesc prea mult: în niciunul. Eu sunt o fire liberală, nu îmi place să fiu încorsetat în aşa-numita disciplină de partid. Prefer să muncesc în cadrul propriilor mele coordonate, în propriul meu ritm, ghidat de propriile mele valori. Acum să nu credeţi că neg partidele politice. Nici pe departe. Dar experienţele pe care le-am avut, câtă vreme am fost membru de partid, mă fac să refuz categoric să mă mai reînregimentez vreodată. Prefer să rămân independent. Măsimt mult mai bine aşa.

Reporter: La ce experienţe neplăcute aţi făcut referire, maestre Diaconu?
Mircea Diaconu: Vă dau doar un exemplu: în scurta perioadă în care am deţinut portofoliul Culturii (7 mai-25 iunie 2012, n.r.) am avut în permanenţă senzaţia că deranjez rău de tot. Ce să vă mai spun…inclusiv colegi de partid (PNL – n.r.) s-au arătat foarte deranjaţi de activitatea mea. Şi n-am urmărit altceva decât să fiu un adevărat ministru al Culturii, care îşi face treaba cu conştiinciozitate şi cu dedicaţie. Însă, în ciuda acestor experienţe deloc plăcute, eu am fost şi rămân un liberal. Aşa e structura mea, una profund liberală.

Reporter: Revenind la multele probleme ale României de care discutam mai devreme, care credeţi că ar fi soluţia sau soluţiile acestora?
Mircea Diaconu: Eu unul nu cred în teoriile conspiraţioniste, de genul că toată lumea ne vrea răul. Ba dimpotrivă: consider că problemele României au, aproape toate, sursă românească. Pe cale de consecinţă, şi rezolvările tot româneşti trebuie să fie. Eu aşa văd lucrurile şi de la Vlădeşti, aşa le văd şi de la Bruxelles sau de la Strasbourg.
(va urma)

sursa foto: facebook/Mircea Diaconu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here