Nu numai prim-ministrul Viorica Dăncilă comite regulat fel de fel de gafe, care mai de care mai amuzantă, ci şi consilierii domniei-sale.

Azi a fost rândul cotroversatului Darius Vâlcov, consilier al premierului şi un fel de eminenţă cenuşie a strategiilor economice guvernamentale.

Acesta a rostit următoarele cuvinte, la postul TV Digi24: „E-ON Engie România, cu o cifră de afaceri de 4,8 miliarde de lei anul trecut, a plătit un impozit raportat la cifra de afaceri de 0,9 la mie.

Electrica Furnizare, companie unde statul român are 49% din acţiuni, la o cifră de afaceri de 3,8 miliarde, a plătit un impozit de 0,7 la mie„.

Ca să lămurim un pic vârtejul de neclarităţi din capul dlui Vâlcov, trebuie spus că nu există, în România, nicio companie cu numele EON Engie.

Există o companie EON (fostul Distrigaz Nord, devenit ulterior EON Gaz) şi mai există una Engie.

Aceasta din urmă, fosta Distrigaz Sud, transformată apoi în Gaz de France-Suez, „rebrănduită” acum Engie.

Şi dacă ar vrea dl consilier Vâlcov, nu are cum să facă aceşti doi coloşi energetici să fuzioneze, întrucât e nevoie de aprobarea Consiliului Concurenţei în acest sens.

Asta pentru că, altminteri, am putea vorbi despre (cvasi)monopol sau despre poziţie dominantă pe piaţă, lucruri nepermise într-o ţară cu economie de piaţă funcţională, aşa cum e încă România.

Nu-i spunem mai multe dlui Darius Vâlcov, pentru că probabil ştie mai bine decât noi, dumnealui fiind doctor în economie.

Azi, probabil, când a comis enormităţile de mai sus, ori avea vreo migrenă, ori se visa prin Bielorusia.

Cât despre cele 49% din acţiunile pe care cică statul român le are la Electrica Furnizare, adevărul e cam ca în bancul acela cu cei patru apostoli care erau trei, Luca şi Matei.

Statul nu e acţionar la Electrica Furnizare.

Electrica SA (unde statul e acţionar, cu 78%) deţine, însă, 48% din acţiunile Electrica Furnizare.

Deci cele 49% din acţiunile statului la Electrica Furnizare nu-s, de fapt, nici măcar 39%, ci mai puţin.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here