Lotul 3 Slatina (Valea Mare)-Coloneşti, din drumul expres Craiova-Piteşti, se pregăteşte de inaugurare

Date:

Share post:

Lotul 3 din drumul expres DEx12 Craiova-Piteşti, care leagă Slatina (Valea Mare) de Coloneşti, la limita dintre judeţele Argeş şi Olt, se pregăteşte pentru a fi dat în folosinţă.

Anunţul a fost făcut de mai mulţi oficiali ai CNAIR, între care însuşi directorul general Cristian Pistol, care a informat că săptămâna trecută a fost demarată o inspecţie a lucrărilor executate.

„Până în Crăciun dăm în circulație Lotul 3. Asta înseamnă peste 30 de kilometri din drumul expres. E o mobilizare bună și sunt deja spre jumătate ca stadiu fizic pe lotul 4 (Coloneşti-Piteşti – n.r.), cel care ducă până la autostrada 1 la Pitești”, a declarat şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la un post TV.

E posibil, însă, ca ministrul Grindeanu să fi fost un pic cam optimist. Dar nu prea mult. „Stadiul lucrărilor a ajuns la aproape 90% și se lucrează intens pentru a pune în trafic la finalul acestui an toți cei 31,75 km dintre Valea Mare și Colonești”, a spus şeful CNAIR, Cristian Pistol.

„Dacă avem şi un pic de noroc de vreme bună, aş zice că se poate deschide tot lotul 3, cu o descărcare provizorie la Coloneşti. Nu ştiu dacă până-n Crăciun sau niţel după, dar noi sperăm să se circule pe aici de anul nou”, a declarat pentru ArgeşulOnline.ro un inginer de la DRDP Craiova care a dorit să nu-l nominalizăm.

Lotul Slatina-Coloneşti, pe scurt

Lucrările au fost executate de asocierea dintre firmele Tehnostrade, SA&PE Construct şi UMB Spedition, ale omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Termenul contractual de finalizare ar fi 31 iunie 2024. Constructorul a reuşit, însă, printr-o mobilizare foarte bună, să poată decala termenul.

Aceasta în ciuda unei probleme survenite pe traseu (nota bene, nu din culpa constructorului). E vorba de o porţiune de 300 de metri, situată pe raza localităţii Jitaru (Olt), unde CNAIR nu a putut obţine la timp acordul de mediu.

Astfel, autorizaţia de construcţie a întârziat. Aşa că utilajele celor de la UMB s-au oprit în plin câmp, aşteptând autorizaţia (detalii, aici).

Finalmente, firmele lui Dorinel Umbrărescu au recuperat întârzierile, s-au mobilizat exemplar, iar acum drumul (31,75 km) e aproape gata.

Situaţia pe celelalte loturi ale drumului expres Craiova-Piteşti

Pe lotul 1 Craiova-Balş lucrează  asocierea dintre firmele Ozaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS (lider de asociere), Strade Bauunternehmung SRL şi Visio Construction Works SRL.

Pe acest lot câştigaseră licitaţia italienii de la Tirrena Scavi, în 2019. După trei ani de zile, stadiul lucrărilor era undeva la jumătate, în loc să fie gata. Aşa că italienilor le-a fost reziliat contractul. Termenul actual de finalizare a lucrărilor este decembrie 2024.

Pe lotul 2 Balş-Slatina au lucrat tot firmele magnatului băcăuan Dorinel Umbrărescu. Drumul a fost dat în folosinţă în vara anului trecut, înainte de termenul contractual.

Lotul Slatina-Coloneşti e, practic, finalizat

Pe lotul 3 Slatina-Coloneşti,după cum am informat aici, lucrările sunt aproape gata. Drumul va fi deschis circulaţiei, de asemenea, înainte de termenul stipulat în contract.

Pe lotul 4 Coloneşti-Piteşti lucrează tot firmele lui Dorinel Umbrărescu. Deşi în vara acestui an fuseseră înregistrate nişte întârziere, ele par să fi fost deja recuperate în mare parte. „Este drept, au fost (și mai sunt) blocaje birocratice independente de constructor, cum ar fi exproprierile suplimentare și aprobarea soluțiilor finale în nodul A1 Oarja și la Albota, dar și veșnicele păduri care trebuie scoase din circuitul forestier”, semnala asociaţia Pro Infrastructură.

Termenul de finalizare a lucrărilor este 15 noiembrie 2024. Cu un ritm bun de lucru, acesta poate fi respectat.

Actualizare 13.12.2023 – Garanţia oferită de constructor este de 10 ani. Este cea mai mare garanţie acordată la construirea de drumuri expres şi autostrăzi la noi în ţară. În general, firmele lui Dorinel Umbrărescu acordă 10 ani garanţie pentru tronsoanele pe care le execută.

Există, însă, loturi de autostradă unde garanţia oferită e de doar cinci ani.

CITIŢI ŞI: Încep să se mişte lucrurile şi pe lotul 2, Boiţa-Cornetu, al autostrăzii Piteşti-Sibiu

surse foto: DRDP Craiova

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Spitalul Județean Argeș, linie endoscopică de ultimă generație la Urologie

Pacienţii cu afecţiuni urologice vor beneficia de acum de...

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...