Limba franceză râde de notabilităţile judeţului Argeş

Date:

Share post:

Alaltăieri, ambasadoarea Republicii Franceze la Bucureşti, doamna Laurence Auer, a efectuat o vizită la Piteşti.

Prilej cu care Excelenţa Sa s-a întâlnit, la Universitatea din oraş, cu notabilităţi ale judeţului şi cu universitari de-ai locului. Consiliul Judeţean Argeş a marcat evenimentul, comiţând următoarea informare de presă:

„Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a fost prezent, astăzi (2 decembrie – n.n.), la Universitatea Piteşti, la manifestările dedicate vizitei Excelenței Sale, Doamna Laurence Auer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în România.

Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer, a vorbit inclusiv în limba română. Corect şi cursiv

Excelența Sa a dezvăluit că a fost recent în județul Argeș, la cabana Capra, acolo unde a luat cunoștință de activitatea Salvamont Argeş structură aflată în strânsă colaborare cu Salvamont Savoia. De altfel, vicepreședintele Consiliului Județean a subliniat legătura strânsă pe care instituția pe care o reprezintă o are cu Departamentul Savoia pe diferite zone de activitate și a evidențiat oportunitățile de colaborare”.

Deci, am avut ambasadoarea Franţei în ţara francofonă România, în vizită în judeţul unde există cea mai mare investiţie franceză în industria românească.

Ambasadoarea Franței a vorbit în românește, să fie sigură c-o înțeleg ștabii județului

Câteva observaţii: prima ar fi aceea că doamna ambasador Auer şi-a început discursul într-o limbă română corectă şi cursivă. Frumos gestul domniei sale, cu atât mai mult cu cât dna Auer nu are formaţie de filolog, dumneaei studiind Ştiinţe Politice. De notat că, între 2012 şi 2016, ea a fost ambasadoare a Franţei în Macedonia. Acolo, în mai multe situaţii, ambasadoarea a vorbit în limba macedoneană.

A doua observaţie: dintre amfitrionii români ai distinsului oaspete francez, au vorbit în franceză doar 2-3 universitari piteşteni, de la facultatea de profil. Notabilităţile judeţului, nu.

Prefectul de Argeş, Radu Perianu, are barem o scuză: potrivit CV-ului domniei sale, de pe site-ul cabinetului de avocatură propriu, ştie doar limba engleză (pe site-ul Prefecturii apare ca ştiind şi limba germană). Nimic nelalocul său, până aici.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Bughiu, stăpâneşte limba franceză, da’ numai în CV; altminteri, nu poate lega două vorbe

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu, însă, i s-a adresat ambasadoarei Franţei tot în limba română, deşi dl Bughiu susţine, în CV-ul postat pe site-ul Consiliului Judeţean, că ar stăpâni limba franceză la nivel de „utilizator independent” (B1). Or, asta presupune să ştii ceva mai mult decât „bonjour” şi „merci”, ceea ce dl Bughiu n-a vrut să demonstreze nici în ruptul capului.

Cam jenant ca niciuna dintre notabilităţile judeţului să nu poată să întreţină o minimă conversaţie în limba franceză cu ambasadoarea Franţei, în condiţiile în care Excelenţa Sa a făcut efortul să înveţe româneşte, ca s-o poată înţelege şi domnii Perianu şi Bughiu.

Înregistrarea audio-video a întâlnirii respective e disponibilă (cât o mai fi) pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Argeş, la adresa: https://www.facebook.com/CJArges/videos/954513072105678

sursa foto: Cosiliul Judeţean Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Proiect spectaculos al PNL: zonă metropolitană prosperă, cu 10 parcuri industriale și patru poduri peste râul Argeș

Radu Perianu, candidatul Partidului Național Liberal pentru președinția Consiliului...

Pitești, pe locul 2 între reședințele de județ cu cele mai mici prețuri la pizza

Municipiul Pitești ocupă locul 2, împreună cu Vaslui și...

Cufundați-vă în lumea aventurilor incredibile de jocuri de noroc: deblocați secretele cazinoului online Yoji

Într-o lume în care tehnologia digitală evoluează constant, industria...

Căpitanul lui CS Mioveni, Daniel Șerbănică, transferat în prima ligă, la nou promovata Unirea Slobozia

Căpitanul lui CS Mioveni, Daniel Șerbănică, a semnat cu...