Istvan Beke şi Zoltan Szocs, cei doi inşi care au plănuit să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc, de 1 Decembrie 2015 şi condamnaţi la câte cinci ani de închisoare pentru terorism, au fost premiaţi alaltăieri, de către Consiliul Naţional Secuiesc, cu o diplomă şi o medalie de onoare.

Beke şi Szocs plănuiau să detoneze o bombă artizanală în timp ce în centrul oraşului avea loc o manifestare de sărbătorire a Zilei Naţonale a României.

Premierea celor doi a avut loc cu numai două zile înainte de împlinirea a 77 de ani a masacrului comis de trupele maghiare care se retrăgeau din Transilvania ocupată după Dictatul de la Viena din 30 august 1940, în localitatea Moisei din judeţul Maramureş.

Atunci, soldaţii unguri au ucis prin împuşcare 29 de români şi trei evrei, majoritatea din judeţul Mureş, țărani internați în lagărele de muncă din Vişeul de Sus pentru că refuzaseră (unii au dezertat) să presteze muncă silnică în folosul trupelor horthyste. Soldaţii unguri au evacuat tot satul nainte de msacrarea celor 29, după care au incendiat aproape toate casele din Moisei.

În urmă cu aproape 40 de ani, cele două case în care au fost împuşcaţi martirii de la Moisei au fost transformate în muzeu. Pentru cinstirea memoriei celor 29 de români şi evrei ucişi acolo, artistul maramureşean Vida Gheza (ce ironie a sorţii, artistul provine dintr-o familie cu origini maghiare, dar şi slovace şi româneşti) a ridicat un ansamblu monumental constând din 12 figuri cioplite în piatră.

sursa foto: Centrul de Informare şi Promovare Turistică Moisei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here