Fostul dizident și președinte al Poloniei, Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru pace, l-a criticat sever pe Donald Trump pentru felul în care l-a tratat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la întâlnirea de zilele trecute de la Washington.
În cursul acestei întâlniri, Zelenski a refuzat să semneze un acord prin care ceda SUA exploatarea unor resurse minerale ucrainene. Aceasta pentru că SUA nu oferea, la schimb, garanții de securitate Ucrainei.
A urmat apoi un recital de mârlănie al președintelui SUA și al aghiotantului său, JD Vance. Amănunte despre schimbul de replici menționat găsiți aici.
La câteva zile distanță de la aceste evenimente, fostul președinte polonez Lech Walesa i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump. Misiva e semnată și de un grup de foști deținuți politici anticomuniști polonezi. O reproducem integral mai jos. Ne aparțin doar intertitlurile, inserate doar din considerente ce țin de o mai bună lizibilitate.
”Așteptările voastre sunt insultătoare”
”Am urmărit cu frică și dezgust raportul conversației dumneavoastră cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Considerăm că așteptările dumneavoastră de a vi se arăta respect și recunoștință pentru ajutorul material oferit de Statele Unite pentru Ucraina, care luptă împotriva Rusiei, sunt insultătoare. Recunoștința se datorează eroicilor soldați ucraineni care și-au vărsat sângele în apărarea valorilor lumii libere. Mor pe front de mai bine de 11 ani în numele acestor valori și a independenței Patriei lor, atacate de Rusia lui Putin.
Nu înțelegem cum nu poate vedea liderul unei țări care este simbolul lumii libere.
Panica noastră a fost provocată și de faptul că atmosfera din Biroul Oval din timpul acestei conversații ne-a reamintit de una pe care o amintim bine de la interogatoriile Serviciului de Securitate (al Poloniei comuniste – n.r.) și de la sălile de dezbateri din instanțele comuniste. Procurorii și judecătorii, la îndemnul poliției politice comuniste atotputernice, ne-au explicat și că ei dețin toate cardurile și noi nu deținem niciunul. Așa cum ași făcut și dumneavoastră cu Zelenski.
L-ați tratat pe Zelenski cum ne tratau pe noi Securitatea și Justiția comunistă
Ne-au cerut să ne oprim (sindicatului Solidaritatea, care declanșase o amplă grevă generală – n.r.), argumentând că mii de oameni nevinovați suferă din cauza noastră. Ne-au privat de libertățile și drepturile noastre civile pentru că am refuzat să cooperăm cu guvernul. Suntem șocați că domnul președinte Volodimir Zelenski a fost tratat în același mod.
Istoria secolului XX arată că de fiecare dată când Statele Unite au vrut să păstreze distanța față de valorile democratice și de aliații săi europeni, a ajuns să fie o amenințare pentru ele însele. Acest lucru a fost înțeles de președintele Woodrow Wilson, care a decis să participe în Primul Război Mondial în 1917. Președintele Franklin Delano Roosevelt a înțeles acest lucru, decizând după atacul de la Pearl Harbor din decembrie 1941, că războiul pentru apărarea Americii se va purta nu doar în Pacific, ci și în Europa, în alianță cu țările atacate de cel de-al Treilea Reich.
Ne amintim că fără președintele Ronald Reagan și angajamentul financiar american nu ar fi fost posibil să aducem colapsul imperiului Uniunii Sovietice. Președintele Reagan era conștient de faptul că milioane de oameni înrobiți sufereau în Rusia Sovietică și în țările pe care URSS le-a cucerit sau subjugat, inclusiv mii de deținuți politici care au plătit pentru sacrificiul lor în apărarea valorilor democratice cu libertate. El, fără ezitare, a numit URSS „Imperiul Răului” și a luptat deschis cu el. Am câștigat, iar statuia președintelui Ronald Reagan se află astăzi în Varșovia, vis a vis de ambasada SUA.
”Ați garantat siguranța granițelor Ucrainei, la Budapeste, în 1994”
Domnule Președinte, ajutorul material – militar și financiar – nu poate fi echivalent cu sângele vărsat în numele independenței și libertății Ucrainei, Europei, precum și întregii lumi libere. Viața omului este neprețuită, valoarea ei nu poate fi măsurată cu bani. Recunoștința se datorează celor care fac sacrificiul de sânge și libertate. Este evident pentru noi, poporul „Solidarității”, foști deținuți politici ai regimului comunist în slujba Rusiei Sovietice.
Solicităm Statelor Unite să se retragă de la garanțiile pe care le-a făcut cu Marea Britanie în Memorandumul de la Budapesta din 1994, care a înregistrat obligația directă de a apăra granițele intacte ale Ucrainei în schimbul renunțării la resursele sale de arme nucleare. Aceste garanții sunt necondiționate: nu există niciun cuvânt despre tratarea unor astfel de ajutoare ca un schimb economic”.
Despre Lech Walesa, foarte pe scurt
Lech Walesa (81 de ani împliniți, foto) a fost electrician la Șantierele Navale de la Gdansk. A fost unul dintre liderii sindicatului Solidaritatea, care s-a opus fățiș regimului comunist. A fost arestat și persecutat, în repetate rânduri, de SB (securitatea comunistă poloneză).
A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1983. După căderea comunismului, a fost ales președinte al Poloniei, succedându-i generalului Wojciech Jaruzelski. A condus țara neabătut în direcția reformelor economice și a tranziției spre o economie de piață, liberă. E cel care a pus Polonia ireversibil pe drumul spre UE și NATO.
E socotit un erou național al Poloniei și una dintre personalitățile politice cu contribuții decisive în ruperea Estului de tutela URSS.
sursa foto: Facebook/Președinția Poloniei