Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, dl Liviu Dragnea, și colegul dânsului de partid, senatorul Șerban Nicolae, au depus, ieri, la Senat, un proiect de lege care obligă Banca Națională a României (BNR) să păstreze în țară 95% din rezervele de aur ale statului.

Potrivit proiectului legislativ iniţiat de cei doi fruntaşi PSD, în legea privind Statutul BNR ar urma să fie introdus un articol cu următorul conţinut:

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul oținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice.

Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

Evident, celelalte 95 de procente din aurul României ar urma să rămână în ţară. La dispoziţia Guvernului, probabil.

În expunerea de motive a modificării legislative preconizate se arată că „în prezent, rezerva de aur constituită de BNR, potrivit dispozițiilor legale, se găsește în proporție de 65% în străinătate”.

BNR dispune de rezerve de aur ce însumează cel puţin 103,7 tone, potrivit estimărilor celor de la organizaţia World Gold Council, realizate în 2016 şi confirmate de BNR, un an mai târziu.

În cele 103,7 tone de aur nu e inclus aurul care a ajuns la Moscova, după Război, şi pe care, probabil, nu-l vom mai primi înapoi niciodată.

Aproximativ 60% din cantitatea de aur respectivă e depozitată în Marea Britanie, la Londra, potrivit BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here