Într-o postare pe o reţea de socializare, doctoriţa Alina Mărtău, medic de anestezie-terapie intensivă la Spitalul Judeţean din Piteşti, atrage atenţia că Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a acestuia – dar şi a altor spitale din ţară – e realmente copleşită, din cauză că locurile destinate bolnavilor de Covid din spitale sunt epuizate.

Astfel că se ajunge ca la UPU să se prezinte şi pacienţi infectaţi cu Covid, dar şi cei cu alte patologii; lucru aproape tragic, întrucât la UPU nu există circuite separate, pentru a se putea preveni răspândirea virusului.

Reproducem mai jos mesajul dnei. dr. Mărtău, cu nădejdea că poate-l citeşte şi vreun responsabil din Sănătate şi se iau măsuri, înainte să fie prea târziu:

„M-am gândit să scriu aseara, dar oboseala după o tură în UPU și-a spus cuvântul. Niciodată nu am crezut că urgenţa va deveni o staţie terminală pentru pacienții neprimiţi de alte spitale.

În noile condiții pandemice, când numărul cazurilor COVID a depăşit numărul de locuri din spitale, s-a găsit supapa de scapare… UPU.

Aici sunt aduşi pacienți pozitivi, suspecţi sau urgenţe grave.

Se ajunge să-i pui uneori amestecați, nefiind locuri și circuite corespunzătoare, un procent considerabil necesitând intervenţia imediată și monitorizarea continuă.

Dacă toate spitalele refuză pacienții folosind sloganul „suntem plini, nu avem oxigen, încercați în altă parte…”, unde să fie duși bolnavii? Unde nu pot fi refuzați… la urgență.

Sunt UPU-ri care lucrează sub normativ, cu personal epuizat de 8 luni, cu pericolul infectării continue, dar cu riscul de a sucomba prin suprasolicitare.

Medicii, asistentii, infirmierii nu pot activa cu performanţa dorită în aceste condiții. Cred că este timpul să implicăm toate spitalele, indiferent de ce minister aparțin, să înțelegem că sistemul public de sănătate este pe marginea prăpastiei.

Viața are prioritate!”

La mijlocul lunii iunie, aceeaşi doctoriţă Alina Mărtău declara colegilor de la secţia în limba română a Radio France Internationale că la unităţile de primiri-urgenţe ale spitalelor vin şi mulţi pacienţi ale căror probleme de sănătate nu sunt, de fapt, urgenţe, şi care ar putea fi trataţi corect de medicii de familie.

Lucru care supune la o presiune şi mai mare pe personalul secţiilor UPU, oricum epuizat şi copleşit de solicitările din ultimele luni.

sursa foto: Facebook/Alina Mărtău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here