La recomandarea fostei „doi ş-un sfert”, accesul istoricilor la Arhivele Naţionale ale României, mai greu decât la arhivele CIA

Date:

Share post:

„Ministerul de Interne a întocmit un proiect de hotărâre de guvern prin care propune să declasifice o parte din documentele clasificate de organele de stat din timpul regimurilor dictatoriale anterioare anului 1990, însă, deocamdată, soluția găsită nu a făcut decât să enerveze și mai tare pe istorici”, a scris zilele trecute redactorul-şef al site-ului PressHub, Răzvan Chiruţă.

„Din 26 mai 2022, accesul la documentele deținute de Arhivele Naționale ale României (ANR) a fost sever restricționat, sub pretextul protejării unor așa-zise „informații clasificate” și, în urma unor recomandări ale Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne.

A fost limitat accesul cercetătorilor la documentele clasificate de organele de stat din timpul regimurilor dictatoriale, clasificarea fiind menținută și după 1990, până în prezent, de către autoritățile statului român care între timp a devenit democratic.

Mai mult, unele documente au fost inițial cu acces liber la cercetare, în baza legii arhivelor înainte de 2002, pentru ca acum acest lucru să nu mai fie brusc posibil”, a mai notat Răzvan Chiruţă, în articolul său.

Subiectul a fost detaliat, pe site-ul PressHub, în cadrul unui interviu cu istoricul Dumitru Lăcătușu (foto), cercetător la Centrul de Consultanță Istorică şi fost expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Articolul integral poate fi lecturat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...