În Partidul Național Liberal nimeni nu pare să se mai preocupe de altceva – de exemplu, despre guvernarea ţării – decât de luptele intestine pentru şefia partidului. Campania care se desfășoară până la alegerile din 25 septembrie, care vor desemna președintele PNL, a scos toate armele candidaților pe masă. Problema este că oamenii, cetăţenii de rând, cu siguranță înțeleg și simt că nu pentru ei se duce tot acest război. Tocmai de aceea PNL a scăzut catastrofal în sondajele de opinie.

Dacă în ultimele zile Florin Cîțu a fost atacat din toate părțile și a fost criticat dur de opinia publică, după ce i-au ieșit la iveală “păcatele” penale din tinerețe și i s-a cerut demisia de onoare, Ludovic Orban pare să fi intrat în observația colegilor de la PNL după ce nu a avut nicio reacție în fața acuzațiilor la adresa prim-ministrului.

Se știe deja că cei doi candidați la președinția PNL au taberele bine delimitate în rândurile partidului, motiv pentru care s-a speculat că Ludovic Orban a făcut publice informațiile despre Florin Cîțu, astfel încât să-și elimine adversarul fără probleme. Faptul că Orban nu a avut nicio reacție publică referitoare la acuzațiile premierului a întărit suspiciunea că el însuși și-ar fi “îngropat” colegul. Atitudinea actualului președinte PNL a stârnit reacția susținătorilor lui Florin Cîțu; printre aceștia și Raluca Turcan, ministrul Muncii.

Într-o postare pe pagina de Facebook, aceasta critică dur atitudinea lui Ludovic Orban, spunând că aduce prejudicii grave partidului și se dezonorează pe sine. Consideră că președintele PNL își urmărește propriile avantaje, în defavoarea unei guvernări de calitate și aduce atacuri grave la adresa colegilor și chiar la adresa președintelui României, pe care Raluca Turcan îl consideră ”cel mai solid partener politic al partidului nostru, în ultimii 7 ani”.

Ministrul Muncii atrage atenția că un astfel de comportament transformă Partidul Național Liberal într-unul vulnerabil, ușor de criticat de către adversari, motiv pentru care doamna Turcan îl invită pe Ludovic Orban să părăsească onorabil campania și funcția pe care o deține.

Deci, în PNL e un război civil. Ambii candidați la președinție sunt invitați să-și părăsească funcția, fie din cauza faptelor lor care se bat cu deviza pe care care au susținut-o în campania trecută: ”Fără penali în funcții publice”, fie din cauza modului brutal prin care urmăresc să se agațe de putere. Noi doar urmărim teatrul desprins parcă din piesele lui Caragiale și încercăm, cât mai putem, să transformăm tragedia în comedie.

”În legătură cu ultimele apariții publice ale președintelui PNL, Ludovic Orban, echipa celor care susțin candidatura lui Florin Cîtu dezaprobă comportamentul lipsit de fair-play politic si declarațiile acestuia care aduc grave prejudicii partidului nostru.

Considerăm că este dezonorant pentru președintele PNL să susțină campania de linşaj public a premierului susținut de Partidul National Liberal. Nu a mai existat niciodată în istoria PNL un astfel de moment și este de dorit să nu mai existe altul nici în viitor. Nu este normal ca actualul președinte al PNL să asiste fără reacție și chiar să încurajeze acuzații grave si derapaje de limbaj la adresa Premierului liberal. Nu este normal ca liderul PNL să-l atace pe Președintele României, cel mai solid partener politic al partidului nostru, în ultimii 7 ani.

Mizele și ambițiile personale nu trebuie urmărite de niciun membru PNL, cu atât mai mult de către președinte în exercițiu, în detrimentul mizelor partidului și ale guvernării. Atacarea propriilor colegi, a guvernării și a Președintelui României este contraproductivă pentru partidul nostru, iar campania internă pentru funcția de președinte al PNL nu trebuie să se transforme într-o răfuială de ordin personal, care să ne vulnerabilizeze în fața adversarilor.

În aceste condiții, trebuie să-i mulțumim actualului președinte al partidului pentru tot ce a făcut bun până acum pentru PNL, să-l îndrumăm spre o ieșire cât mai onorabilă din actuala campanie și, sperăm, pe 25 septembrie, din funcția pe care deja nu o mai onorează conform așteptărilor și intereselor partidului nostru”, a scris dna Turcan, pe contul său de Facebook.

Concluzia e că, dacă ar mai fi trăit şi azi, Ion Budai Deleanu mai scria o Ţiganiadă, în care personaje n-ar mai fi fost Argineanu şi Janalău, ci Orban şi Cîţu, iar în loc de Urgia şi Zavistia ar fi mers perfect Alina Gorghiu şi Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here