Mâine, de la ora 12, la Muzeul Județean Argeș va avea loc vernisajul expoziției „Mircea cel Bătrân-600”, ocazionată de împlinirea a şase secole de la încheierea domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418).

Să nu uităm că începuturile Piteştiului, ca localitate atestată documentar, e legată de numele marelui voievod.

Piteştiul a fost atestat pentru prima dată într-un document emis de cancelaria lui Mircea, în mai 1388, prin care se dăruia mănăstirii Cozia (acolo unde-şi doarme voievodul somnul de veci) „o moară în hotarul Piteştilor”.

„Iubitorii de istorie vor descoperi inele sigilare, monede, piese din tezaurele de la Gogoşu, Basarabi şi Olteni, vase din ceramică, provenind de la Curtea Domnească din Târgovişte, Curtea Domnească de la Argeş sau de la Zimnicea, precum şi arme – spade, vârfuri de săgeată, bolţuri de arbaletă.

Expoziția dedicată marelui domnitor a fost realizată în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al României şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, instituţii care contribuie cu patrimoniu, fiind găzduită de Muzeul Județean Argeș până la finele anului 2018″, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here