Azi îşi serbează ziua de naştere dr. Viorel Pătraşcu, unul dintre cei mai buni, dacă nu cumva chiar cel mai bun medic dermato-venerolog din Piteşti.

Dr. Pătraşcu este, însă, cu mult mai mult decât medic şi doctor în ale dermatologiei şi venerologiei. Aş putea spune, despre domnia-sa, fără nicio teamă că aş putea greşi sau exagera, că e şi unul dintre cei mai buni jurnalişti din Argeş.

Rubrica „Bolnavi şi bolnavi”, pe care o publică regulat, de vreo două decenii şi mai bine, în paginile ziarului „Argeşul liber”, e cea mai bună dovadă a faptului că dr. Pătraşcu e de 1.000 de ori mai ziarist decât mulţi care se pretind că sunt.

Dl Pătraşcu e, însă, şi scriitor. Se poate replica aici că oricine e dispus să scoată din buzunar câteva mii de lei, poate tipări orice carte doreşte, în ziua de azi. Până şi prin puşcăriile patriei s-au „scris” tomuri după tomuri de maculatură calpă.

Dr. Pătraşcu este, însă, un scriitor de succes. Cărţile de călătorie ale domniei-sale („Cu Mediterana la poartă”, „Lacrima Indiei” etc) se citesc cu sufletul la gură.

La fel şi tabletele publicate în presă, strânse şi ele între pagini de carte.

Iată, bunăoară, ce scria inegalabilul Neculai Constantin Munteanu despre debutul scriitoricesc al dr. Pătraşcu, volumul „Jurnal de Filipeni; apostolatul unui medic în Epoca de Aur”: „Un jurnal de un realism crud, halucinant, în care realitatea desfide imaginația.

A fost publicat trei decenii mai târziu la Editura Paralela 45 sub titlul Jurnal de la Filipeni. Subtitlul, «apostolat în „epoca de aur”», e o ironie tardivă. Pe atunci, medicul Viorel Pătrașcu nu-și îngăduia comentarii, judecăți, aluzii critice cu substrat politic.

Îi era suficientă realitatea trăită, transcrisă meticulos, atent la detalii și ferită de literatură. De literaturizare, mai ales.

A reușit astfel să ne ofere un teribil document despre minciuna instituționalizată și despre mizeria cotidiană a existenței țăranilor în regimul comunist”.

Azi, la zi aniversară, îi transmitem celui care e şi medic, şi doctor, şi jurnalist, şi scriitor şi, mai ales, Om de aleasă ţinută, ani mulţi, fericiţi, sănătoşi, precum şi articole şi cărţi şi mai multe, întru delectarea tuturor celor ce-l apreciază.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here