25 octombrie e, în primul rând, ziua eliberării ultimului petic de pământ românesc din Transilvania de nord, de sub ocupaţia horthystă, în 1944, ziua fără de care 1 Decembrie 1989 n-ar fi putut avea sens în anii următori.

Tocmai de aceea, la 25 octombrie nu doar că aniversăm dezrobirea Ardealului de sub jugul maghiar, dar îi serbăm şi pe eliberatori: militarii români, Armata Română.

În orice sondaj de opinie, făcut în ultimele treie decenii, Armata Română s-a aflat mereu în top 3 al încrederii populaţiei. De fapt, în majoritatea acestor sondaje, Armata a fost prima.

La 77 de ani de izbânda de la Carei, care a readus, practic, Transilvania la sânul Ţării (ce ironie a sorţii: monumentul ostaşului român de la Carei e opera unui sculptor cu origini maghiare, Vida Geza/Gheza), transmitem urările cele mai bune şi mai călduroase tuturor militarilor Armatei Române, activi, în rezervă sau ăn retragere, precum şi celor ceva mai puţin de 2.000 de veterani de război, cîţi mai are ţara.

Lor tuturor le datorăm faptul că putem să ne vedem în tihnă de vieţile noastre: cât timp avem Armată, avem şi Ţară. În imaginea de sus, opera lui Vida Gheza de la Carei.

sursa foto: Visit Carei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here