La Mioveni, violenţa în şcoli e o problemă luată foarte în serios

Date:

Share post:

Astăzi, la inițiativa Primăriei din Mioveni, a avut loc o întâlnire a Consiliului Școlar Local Mioveni pe tema violenței juvenile, cu scopul dezvoltării unui plan comun de acțiune.

„La discuții au participat toți directorii unităților de învățământ din Mioveni, conducerea primăriei, reprezentanții Consiliului Local, ai Poliției de Proximitate și Poliției Locale, secretarul primăriei, specialiști și reprezentanții Direcției de Asistență Socială din cadrul primăriei Mioveni.

Prevenirea violenţei în şcoli, a delincvenţei juvenile şi a victimizării copiilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru orașul Mioveni”, a informat primarul oraşului, dl Ion Georgescu.

„Violența în școli este, din păcate, un adevăr al societății noastre actuale, fie că vorbim de comunități mai mici sau de marile orașe.

Majoritatea violenţelor apar drept consecinţe ale unor conflicte spontane ce pleacă de la certuri banale între copii. Se manifestă în diferite forme, iar școala devine spațiul în care conflictele dintre elevi sau dintre elevi și adulți evoluează.

Acest tip de violență se poate manifesta verbal, psihic sau fizic, discriminare sau hărțuire și poate lăsa urmări grave asupra victimei.

Mai mult decât atât, o pată în evidența matricolă a elevului cauzată de scăderea mediei la purtare, exmatricularea sau internarea într-un sistem special, poate avea urmări delicate pentru viitorul profesional al agresorului adolescent.

Evident, sarcinile educării și supravegherii elevilor sunt împărțite între școală, familie și comunitate. Ne-am aștepta însă ca, indiferent de importanța pe care o dau educației, toți părinții să-și dorească măcar siguranța copiilor, motiv pentru care aceștia ar trebui să colaboreze mai îndeaproape cu profesorii, inspectorii și consilierii serviciilor sociale, dar și cu psihologii sau cu reprezentanții organelor de ordine și siguranță publică, fie că vorbim de Poliția Națională, Jandarmerie, Poliția Locală”, a mai informat dl Georgescu.

Măsuri concrete

„În urma discuțiilor de astăzi au rezultat o serie de măsuri active precum:
-Identificarea nevoii de responsabilizare concretă a actorilor sociali cu atribuții în creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ, potrivit prevederilor legislative în vigoare.

-Stabilirea ca domeniu prioritar al Strategiei de prevenire a criminalitatii la nivelul orașului Mioveni a prevenirii delincvenței juvenile, cu accent pe mediul școlar și prevenirea absenteismului și abandonului școlar.

-Constituirea unor comisii de prevenire a violenței în școli și funcționarea acestora în baza unui protocol de colaborare care stabilește clar sarcinile fiecărei instituții, reprezentată în această comisie.

-Identificarea necesității participarii, în aceste comisii, a reprezentanților asociației de părinți, a Poliției Naționale, Poliției Locale, Jandarmeriei și a reprezentantului firmei de pază.

-Monitorizarea unitară, la nivelul Inspectoratului Scolar Județean, sau măcar la nivel local a incidentelor violente din unitățile de învățământ și întocmirea de fișe de caz pentru fiecare incident, cu propuneri concrete de soluționare și prevenire a repetabilității acestora.

-Monitorizarea unităților de învățământ cu incidente repetate”, a mai arătat primarul Mioveniului.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Vipers câștigătoarea Ligii Campionulor la handbal feminin

Vipers s-a impus în finala Ligii Campionilor la handbal...

Viorel Tudose: ”Să plece si Daniel Stanciu”

“Suntem de vină noi, că am permis să se...

Ferencvaros – Vipers, finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În această după-amiază, la Budapesta se va disputa finala...

A murit medicul Gheorghe Frățoaica

Cei care vor să-i aducă un ultim omagiu o...

Vipers în finala Ligii Campionilor la handbal feminin

În prima semifinală a Ligii Campionilor la handbal feminin,...

Femeie luată de apă în sat Albești Ungureni

Pompierii au intervenit în localitatea Albești de Argeș, sat...

Cea mai importantă inițiativă regională privind digitalizarea a fost lansată în cadrul conferinței Cluj Innovation Days 

Cluj Innovation Days (CID), conferința anuală organizată de Cluj IT Cluster,...