„Orașul Mioveni va organiza, începând din acest an, două noi sărbători, care vor fi incluse în calendarul activităților culturale și anume „Festivalul Dogarilor” și „Ziua Fiilor Satelor Racovița și Clucereasa”, a anunţat azi primarul oraşului, dl Ion Georgescu, pe pagina dumnealui de socializare.

„Prima ediție a Festivalului Dogarilor va fi integrată în cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul Național de Folclor Mioveni, în data de 10 august 2019.

Prin organizarea acestui festival se doreste promovarea tradițiilor meșteșugărești vechi precum dogăritul și crearea unui brand local pentru orașul Mioveni, cu scopul promovării patrimoniului cultural și artistic, respectiv Cula Racovița și includerea în circuitul turistic național.

… dogăritul are o istorie bogată cu adânci repere în zona Mioveniului. Acum 150 de ani, în satul Clucereasa, comuna Racovița, actualmente cartier al orașului Mioveni, familia boierului Filipescu a adus un meșter dogar de origine germană, din Sibiu și a fondat prima Școală de Dogărie din Muntenia.

Această școală a marcat evoluția dezvoltării meșteșugurilor din zona Muscel-Argeș, fiind unitatea în care s-au format meșterii dogari timp de 100 de ani. Școala de Dogărie, mutată ulterior la Racovița s-a desfințat în anul 1990.

În prezent, în zona limitrofă a orașului Mioveni, mai trăiesc puțini ucenicii acestor meșteri, care realizează butoaie.

Activitățile dedicate acestor două sărbători „Festivalul Dogarilor” și „Ziua Fiilor Satelor Racovița și Clucereasa” vor cuprinde ateliere meșteșugărești cu artiști și meșteri dogari, precum și cu participarea elevilor de la secțiile externe a Școlii Populare de Artă și Meserii Pitești, expoziție de doage și butoaie reprezentative pentru zona Mioveni, activități culturale și artistice, prezentare și concurs de dansuri populare, oferirea diplomelor de merit pentru Fiii satelor care au sprijinit dezvoltarea urbană a orașului Mioveni, Hora Satului”, mai spune primarul Georgescu.

sursa foto: Facebook/Ion Georgescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here