De câteva zile bune, capul de afiş al ştirilor externe îl ţine situaţia din estul separatist al Ucrainei (aşa-zisele republici fantomă Doneţk şi Lugansk) şi din peninsula Crimeea, acolo unde Federaţia Rusă masează trupe, de ordinul mai multor divizii, plus avioane Suhoi şi MIG, nave de război şi alte feluri de tehnică de luptă.

Sunt semne limpezi că situaţia acolo se agravează de la zi la zi. Iar acel acolo e aproape de frontiera estică a României. Cu Ucraina suntem vecini.

Surprinde, în aceste circumstanţe, pasivitatea autorităţilor statului român, ne referim la preşedinte, la prim-ministru, la ministrul Apărării etc.

Pare că la noi încă nu se aude zornăitul şenilelor tancurilor ruseşti, deşi ar trebui să se audă destul de clar.

Ironia sorţii: în condiţiile în care bărbaţii de stat din fruntea ţării tac cu bărbăţie, vorba regretatului poet Adrian Păunescu, s-a încumetat o doamnă din Opoziţie (deputata PSD de Mureş Dumitriţa Gliga) să încerce să-i trezească din reveria prelungită, prin următoarea interpelare adresată ministrului Apărării, Nicolae Ciucă.

O femeie, deputata de Mureş Dumitriţa Gliga, încearcă să-i trezească din reverie pe bărbaţii de stat din fruntea ţării

„Conform informațiilor publice, la finalul săptămânii trecute au avut loc mișcări de trupe rusești la graniţa cu Ucraina și în peninsula Crimeea anexată. În acest context, președintele american Joe Biden a reacționat, afirmând „sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei care continuă în Donbas şi în Crimeea”…

… Având în vedere că toate buletinele de știri au în prim plan declarațiile și poziționările oficiale ale statelor față de escaladarea tensiunilor din Ucraina, noi, deși avem graniță comună cu Ucraina, suntem riverani la Marea Neagră și veghem asupra bunăstării celor peste 400.000 de români care locuiesc în țara vecină, așteptăm în continuare poziția oficială a României.

Față de cele de mai sus, așteptăm cu interes răspunsul domnului ministru (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale – n.r.) la următoarele întrebări:

– Având în vedere trecutul istoric al României și proximitatea față de eventualele zone de conflict care este poziționarea oficială și explicită a țării noastre în raport cu aceste evenimente?

– Care sunt măsurile pe care trebuie să le adoptăm în mod oficial, în calitate de stat membru al NATO, în eventualitatea escaladării conflictului de la granița ruso-ucraineană?”

O să reproducem şi noi, aici, opiniile ministrului Ciucă, atunci când domnia-sa se va fi trezit din reverie şi va realiza că un conflict major e pe cale să izbucnească aproape de frontierele României.

surse foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here