La Cluj Innovation Days au fost puse bazele primului hub regional de securitate cibernetică din România

Date:

Share post:

Cluj IT Cluster a pus bazele primului hub regional de securitate cibernetică din România, la evenimentul Cluj Innovation Days, derulat săptămâna trecută, la Cluj-Napoca.

Cea de-a douăsprezecea ediție a Cluj Innovation Days (CID), conferința anuală organizată de Cluj IT Cluster, a avut loc la finalul săptămânii trecute, sub motto-ul ”Digital Innovations for a Sustainable and Secure Future” (Inovații digitale pentru un viitor sustenabil și sigur).

La fel ca la edițiile anterioare, conferința a adus în fața publicului vorbitori de înaltă ținută și o calitate foarte ridicată a fiecărui moment în parte.

Povești de succes care se spun la Cluj-Napoca

Prezentă la eveniment, Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a lăudat municipiul Cluj-Napoca, spunând că e sinonim cu inovația: ”Sunt multe povești de succes care vin din Cluj-Napoca la Uniunea Europeană. E între primele zece orașe europene la nivel de calitate a vieții și vă felicit pentru asta”.

Cea de-a doua zi a conferinței a fost în întregime dedicată subiectului securității cibernetice, iar momentul cel mai important al acestei zile a fost masa rotundă unde actori din domeniu au decis constituirea primului HUB regional de securitate cibernetică din țara noastră, sub cupola Cluj IT Cluster și eDIH4Society.

”Este o inițiativă inovatoare, dar și ambițioasă ce intenționează să alinieze și să consolideze actori importanți din sectorul securității cibernetice la nivelul Regiunii Nord-Vest. Inițiativa se subscrie obiectivelor asumate de către Centrul pentru Inovare Digitală pentru Societate – eDIH4Society, prin care Cluj IT și partenerii săi contribuie la accelerarea digitalizării și transformării digitale la nivelul regiunii noastre.

CITIȚI ȘI: Cluj Innovation Days a ajuns la ediţia a XII-a. Manifestarea are loc în 21 şi 22 martie, la Cluj-Napoca

Este o premieră regională prin care ne-am dorit să facilităm o conversație onestă despre colaborarea viitoare între cei prezenți, dar și alți actori, după necesitate, pentru crearea unui hub de excelență specializat în acest sector cu o importanță din ce în ce mai mare în societate”, a spus profesorul Stelian Brad, președintele Cluj IT Cluster.

STS și mediul academic, reprezentate la discuții

La discuții au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor statului, precum Autoritatea pentru Digitalizarea României reprezentată de președintele Dragoș Cristian-Vlad, Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică, reprezentat de directorul adjunct Maria-Manuela Catrina, Serviciul pentru Telecomunicații Speciale reprezentat de colonelul Viorel Jurca, ai mediului academic, așa cum este Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea din Oradea, dar și reprezentanți ai mediului privat, în special companii specializate în domeniul securității cibernetice, precum și reprezentanții unor ONG-uri din domeniu și chiar utilizatori intensivi ai unor servicii de securitate cibernetică.

Participanții au analizat, în mai multe grupuri de lucru, diferite perspective referitoare la principalele provocări actuale, reflectând totodată asupra subiectului priorităților principale ale unei astfel de inițiative în domeniul securității cibernetice. Printre întrebările la care participanții au dat un răspuns sunt:

  • Cum pot colabora mai eficient instituțiile statului, mediul academic și sectorul privat pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică la nivel regional?
  • Ce strategii pot fi implementate pentru a crește numărul de specialiști în securitate cibernetică în regiune?
  • Cum poate fi îmbunătățită coordonarea între diferiți actori în cazul unui incident major de securitate cibernetică?
  • Ce provocări și oportunități prezintă cadrul legislativ actual pentru organizațiile din domeniul securității cibernetice și cum pot fi îmbunătățite politicile publice pentru a sprijini dezvoltarea securității cibernetice?

Despre Cluj Innovation Days

”Prin fiecare ediție a Cluj Innovation Days încercăm să aducem în atenția publică, în special a ecosistemelor de inovare, subiecte de actualitate sau de perspectivă pentru țara noastră. În ediția de anul acesta am lansat două teme majore și care, în opinia noastră, ne permit să construim proiecte și programe care pot genera valoare adăugată pentru societatea românească.

Este vorba despre confluența între digital și sustenabilitate, și despre securitatea cibernetică. Pe ambele dimensiuni am propus activarea unor inițiative importante, cu impact național și care au suscitat interesul multor actori importanți. În etapele următoare vom consolida aceste demersuri, urmând ca în viitorul apropiat, sper eu, să venim cu noi vești bune privind progresul pe ambele direcții, a declarat Andrei Kelemen, CEO-ul Cluj IT Cluster.

Cluj Innovation Days s-a impus de-a lungul timpului ca un eveniment major în industria IT din ţara noastră. Conferința din acest an a fost finanțată prin EEA Grants / Norway Grants  – granturile Islanda, Liechtenstein, Norvegia. Informaţii detaliate se pot obţine accesând: https://clujinnovationdays.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Trolere pentru copii – cea mai frumoasă aventură începe atunci când copiii au propriile bagaje

Calatoriile inseamna aventuri, iar pentru copii, fiecare calatorie este...

Carambol cu patru maşini în comuna Moșoaia. Fetiţă de 6 ani rănită în zona feţei

În urmă cu puţin timp, pompierii argeşeni au fost...

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...

Tânărul Dragoș Predescu (PNL), numit aseară prefect al județului Argeș

Tânărul Dragoș Predescu (PNL) a fost numit aseară prefect...