La ce foloseste o pompa pentru suprafata? 

Date:

Share post:

Exista 2 tipuri fundamentale de pompe centrifuge de apa: pompe pentru suprafata si pompe submersibile. Pompele de suprafata pentru instalatiile din apa sunt limitate in inaltimea de aspiratie la un maxim generic de 7m.

Pompele submersibile pentru instalatii in apa nu mai sunt limitate din punct de vedere al inaltimii de aspiratie, sunt in general mai eficiente, si potrivite pentru pomparea apei din rezervoare, puturi si foraje adanci.

Pentru a asigura un echipament eficient, este necesar sa se acorde atentie specificitatilor si planificarii utilizarii. De exemplu, sunt recomandate pompe de apa pentru a transfera volume de la o fantana arteziana la un rezervor; sa efectueze aspirarea ploii in caz de inundatii; pentru epuizarea apei; pentru a ajuta la irigare si chiar pentru a ajuta la functionarea deplina a piscinelor si a jacuzzilor.

Pompe de apa, ce informatii sunt necesare? 

Intr-un caz tipic de alimentare cu apa a unei case sau a unui sistem de irigare, alegerea pompei depinde in esenta de presiunea (relata direct cu inaltimea) si de debitul de apa necesar. 

Daca doriti sa aflati care pompa de apa este potrivita pentru voi, trebuie sa cunoasteti urmatoarele informatii: 

-Adancimea sondei/gaurii;

-Distanta de la put pana la punctul cel mai defavorabil;

-Denivelari pana la punctul cel mai defavorabil;

-Daca exista deja o teava, care este diametrul;

-In cazul alimentarii unei locuinte/cladiri, cate robinete/emitatoare de apa se preconizeaza a fi furnizate in acelasi timp;

-In cazul irigarii cate aspersoare trebuie alimentate in acelasi timp si ce tip de duza este instalata;

-Daca sistemul de instalat este automat sau pompa este pornita manual oricand se doreste apa.

Capul depinde in esenta de toate inaltimile si distantele pe care trebuie sa le depaseasca pompa electrica si anume: 

-Adancimea putului / gaurii / locatia lichidului de pompat;

-Denivelari pana la punctul cel mai defavorabil;

-Distanta pana la punctul cel mai defavorabil.

Fluxul este in esenta dependent de:

-Debitul necesar, fie ca este vorba de aprovizionarea unei cladiri, irigatii, drenaj etc.;

– Diametrul conductei.

Presiunea de functionare a sistemului de pompare este legata de inaltime si depinde in esenta de inaltimea verticala pe care pompa trebuie sa o depaseasca si de presiunea dorita in punctul cel mai indepartat. De asemenea, este necesar sa se calculeze, in cap, toate caderile de presiune de-a lungul conductei.

Se considera ca pentru aplicatiile casnice o presiune de 2,5 bari (care in scopuri de calcul corespunde la 25 m inaltimea capului) este perfect potrivita pentru majoritatea situatiilor, precum robinete, dusuri, masini de spalat rufe si masini de spalat vase. 

Dupa calcularea inaltimii si a debitului, consultati curbele hidraulice  pentru a alege o pompa care are performanta dorita.

Pompa de apa submersibila

Dupa cum sugereaza si numele, acest tip de pompa functioneaza in apa. In acest caz, exista doua tipuri: scufundat si submersibil. Primul este un model dezvoltat pentru a functiona pe toata durata de functionare sub nivelul suprafetei, fiind folosit popular in proiectele de fantani arteziene.

Pompele submersibile, pe de alta parte, functioneaza in apa pentru o perioada, dar apoi trebuie indepartate pentru a se usuca si apoi puse deoparte. Prin urmare, sunt indicate pentru scurgerea apelor pluviale sau a canalizarii, care contin resturi. 

Pompa centrifuga 

Pompele centrifuge sunt recomandate in special pentru transferul unui volum mare de apa in rezervoarele instalate la inaltimi mari si pentru reprimarea generala a apei, cum ar fi fantani si cascade. Acest tip de pompa de apa poate fi folosit si in regiuni uscate (asupra pamantului), pe langa faptul ca este indicata pentru instalarea supapei de retinere, deoarece pompa functioneaza in locuri de pana la sapte metri adancime. O alta utilizare populara a acestui echipament este pomparea lichidelor in igienizarea de baza si irigarea proprietatilor agricole. 

Pompa cu autoamorsare 

Pompa cu autoamorsare poate fi considerata de tip centrifuga, deoarece functioneaza si deasupra solului. Cu toate acestea, deoarece este capabil sa umple conducta de aspiratie si este conceput pentru a transfera apa impiedicand intoarcerea acesteia, nu are nevoie de o supapa de retinere. Sunt potrivite pentru puturi sau rezervoare de pana la 80 de metri adancime. 

Pompa periferica 

La fel ca pompa cu autoamorsare, pompa periferica este, de asemenea, un model centrifugal. Este potrivit pentru locuri de pana la sapte metri adancime si are o performanta excelenta in transportul unui volum mic de apa la presiune ridicata. Spre deosebire de tipul anterior, depinde de instalarea supapei de retinere, astfel incat apa sa revina la sursa sau rezervorul sau. Magazinul regalfermierul.ro ofera o gama vasta de pompe de suprafata la preturi avantajoase. Acestea sunt necesarea in majoritatea gospodariilor romaensti, deoarece apa este fundamentala atat pentru gradinarit/agricultura, cat si pentru cresterea animalelor!

Pompa de injectie 

Pompa de injectie este o pompa de suprafata care functioneaza la presiune mare si poate trage apa de la 20 la 40 de metri adancime. Pentru instalarea acestuia sunt esentiale doua tuburi: o aspiratie si un injector. Acesta din urma este instalat la capatul conductei de aspiratie (in interiorul putului), astfel, o cantitate de apa pompata din put revine prin conducta injectorului. 

Cand cumparati pompa, ar trebui sa acordati atentie unor factori pentru a va asigura cea mai buna achizitie, cum ar fi:

-Diametrul putului/rezervorului;

-Adancimea putului/rezervorului;

-Debitul putului/rezervor care va primi pompa;

-Puterea pompei;

-Capacitate de pompare.

Regalfermeirul.ro este un magazin profesional cu o multime de produse dedicate antreprenorilor in agricultura, dar si gospodarilor romani care aleg sa investeasca in calitate de fiecara data cand cumpara!

Vizite1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...

Poliţia Argeş i-a amendat pe ciobanii care nu şi-au microcipat câinii de la stână

În cadrul unei acţiuni poliţieneşti dessfăşurate ieri şi alaltăieri,...

Dezinformarea prin presă, combătută cu ajutorul inteligenţei artificiale

"Un consorțiu condus de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași,...

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...