Pentru că a aflat că la Câmpulung Muscel (ca şi prin alte părţi) e criză de donatori de sânge şi pentru că nu doanse niciodată până acum, colega noastră musceleancă Delia Muşetescu şi-a luat inima-n dinţi şi a trecut pragul Laboratorului de Transfuzii Sanguine din oraş.

În rândurile de mai jos puteţi citi cum e percepută prima donare de sânge, la 20 de ani.

„Uităm prea des că sunt oameni care au nevoie de ajutor și depind de spiritul noastru de solidaritate. Atunci când nouă ne e bine nici nu ne gândim că sunt persoane care zac în spitale și așteaptă o mână de ajutor, care așteaptă cu speranță că ziua următoare va fi mai bună, că poate soarta li se va schimba doar cu un plus de voință din partea celorlalți.

Astăzi am donat sânge, pentru prima dată, la îndemnul unor prieteni care au deja un obicei din a face bine. Donează de cel puțin două ori pe an și o fac cu mândrie și cu speranța că vor schimba ceva în jurul lor. Pe mine m-au convins, așa că mi-am luat inima în dinți și am plecat de la prima oră a dimineții către Laboratorul de Transfuzie Sanguină (LTS) Câmpulung, din Policlinică. Pe lângă faptul că mi-am învins cu mândrie teama, am plecat mulțumită că am putut face o faptă bună.

Echipa care m-a întâmpinat a fost una minunată, de medici și asistente care oferă tot confortul pentru ca întreg procesul să fie unul relxant, lipsit de riscuri. Sub îndrumarea doamnei doctor Clara Maria Pîtea, medicul coordonator LTS Câmpulung, sunt deja ani de zile de când centrul de donare funcționează în orașul nostru.

Deși medicii au colaborat de-a lungul timpului cu diferite autorități locale, precum poliția, armata sau biserica, pentru a organiza campanii de donare atât pe raza orașului, cât și în zonele limitrofe, în această perioadă, Câmpulungul se confruntă cu o criză de donatori.

De la aproximativ 350-400 de persoane pe lună, numărul celor care veneau să doneze sânge a scăzut semnificativ, având în vedere că este perioada în care majoritatea pleacă în concedii sau se ocupă de treburile gospodărești. Din acest motiv reprezentanții centrului LTS Câmpulung lansează un apel umanitar pentru a-i încuraja pe cât mai mulți să facă acest pas, dincolo de comoditate și de teamă, care e normal să existe.

Donarea durează circa 20 de minute, condițiile sunt excelente, sediul este situat chiar în centrul orașului, iar beneficiile continuă: salariații primesc o zi liberă de la serviciu, iar elevii și studenții, de asemenea, primesc o scutire medicală pentru ziua respectivă. De asemenea, pentru fiecare pungă de sânge donată, se dau în schimb 7 bonuri de masă în valoare de 9,57 lei.

Sângele se stochează în cele mai bune condiții, în camere special amenajate cu frigidere care asigură temperatura optimă. Acest lucru nu poate oferi decât siguranța că fapta bună este dusă până la capăt, sângele ajungând la cei aflați în dificultate în cel mai bun stadiu.

Donatorii nu trebuie să sufere de boli cronice, să fie odihniți înainte de a veni la centru, să mănânce de dimineață un mic dejun bogat în proteine și, cel mai important, să își dorească să ajute. Pentru începătorii aflaţi la prima donare, cadrele medicale oferă şi câte o bomboană. Pentru destinderea atmosferei.

Cu toții ne dorim să schimbăm lumea, dar pentru a nu ne schimba ea pe noi, trebuie să fim permanent conectați la realitatea în care e nevoie de ajutorul nostru. O teamă înfrântă e o viață salvată. Vino și donează!”

sursa foto: Delia Muşetescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here