La Bazinul Olimpic Piteşti ceva nu e-n regulă: arhitectului care l-a proiectat i s-a interzis accesul pe şantier (galerie foto)

Date:

Share post:

La Bazinul Olimpic din Piteşti lucrările de reabilitare şi modernizare sunt aproape de final, însă, cum am mai semnalat şi cu alte ocazii, ceva pare să nu fie tocmai în regulă acolo. Arhitectul Mihail Naum Teodorescu, cel care a proiectat edificiul, n-a fost deloc consultat cu privire la lucrări, ba chiar i s-a interzis şi accesul în incintă.

Repere cronologice

* Contractul de finanţare a fost semnat de fostul primar, Cornel Ionică, la finele lunii mai acum trei ani. Termenul de finalizare iniţial a fost 30 noiembrie 2021.

* Ulterior, acest termen a fost prelungit şi din nou prelungit. Ultima estimare privind finalizarea lucrărilor fusese finalul anului 2022, dar cea mai realistă dată privind tăierea panglicii rămâne luna martie anul acesta.

* Costul iniţial al proiectului a fost de circa 16,5 milioane de lei, dintre care 11,6 milioane bani europeni nerambursabili.

* Ulterior, costurile au crescut, dar municipalitatea nu a apelat la corecţiile financiare permise (maximum 15% din valoarea contractului, deci vreo 2 milioane de lei, bani europeni şi aceştia), suplimentând fondurile, în mod inexplicabil, de la bugetul local. Să plăteşti din propriul buzunar când poţi obţine bani gratis de la un terţ e ceva ce n-am înţeles, ci doar bănuim.

Probleme peste probleme

Încă de la startul lucrărilor, primarul Cristian Gentea a admis că Bazinul Olimpic îi dă „cea mai mare bătaie de cap”, din cauza multiplelor inadvertenţe şi erori comise de proiectantul lucrărilor de modernizare, firma Avensa Consulting SRL din Iaşi.

Una dintre ele, aleasă aleatoriu: în proiectul finanţat în procent majoritar cu fonduri europene era prevăzută doar revopsirea zecilor de calorifere antice din fontă (vechi de peste trei decenii) de la Bazinul Olimpic şi nu înlocuirea lor, cum ar fi fost normal.

Alte nereguli, pe care le-au observat primarul şi constructorul: gurile de aerisire de la bazinul mare erau trecute în proiect pe pereţii laterali, şi nu pe fundul bazinului. În proiect nu era prevăzută nici înlocuirea ţevilor ruginite de la subsol, vechi de peste trei decenii şi care se pot fisura.

„Au făcut proiectarea din birou”, acuza primarul Gentea mai an. „Proiectantul nu prea mai răspunde la telefon. Așa se întâmplă mereu, după ce îți iei banii trebuie să te rogi de ei”, spunea, resemnat aproape, dl Gentea.

De ce n-a fost consultat „părintele Bazinului Olimpic”, arhitectul Mihail Naum Teodorescu?

Unul dintre cei mai apreciați arhitecți din România, Mihail-Naum Teodorescu, este cel care a proiectat Bazinul Olimpic din Pitești şi poate fi considerat, pe bună dreptate, părintele acestuia.

Pentru realizarea Bazinului Olimpic din Pitești, inaugurat în 1984, Mihail-Naum Teodorescu a fost recompensat în 1985 cu Premiul Uniunii Arhitecților din România, iar în 1989 cu o distincție specială la concursul internațional de ahitectură ”IAKS” organizat la Köln, în Germania de Vest.

Arhitectul Mihail Naum Teodorescu, părintele Bazinului Olimpic din Piteşti, nu prea e iubit prin birourile Primăriei

Deci, autoritatea profesională a arhitectului Teodorescu e mai presus de orice discuţii, lucru despre care am vorbit, de altfel, la postul Radio France Internationale în limba română, invitat fiind într-o emisiune în care a fost vorba despre situaţia Bazinului Olimpic de la Piteşti.

E incredibil cum, avându-l la Piteşti pe arhitectul Teodorescu – mai mult, domnii Gentea şi Teodorescu se şi cunosc, personal – să nu-l consulţi măcar asupra unor lucrări de o asemenea anvergură. L-am întrebat de ce crede că Primăria Piteşti l-a ignorat în ce priveşte lucrările la însăşi creaţia sa de căpătâi.

„Primarul detestă arhitecţii. Sau, mă rog, poate doar pe unii”, a comentat, cu umor, Mihail Naum Teodorescu. „Am avut doar o discuţie cu doamna Cristina (Munteanu, purtătorul de cuvânt al Primăriei – n.n.) şi atât. Domnul Gentea chiar mă evită, deşi ne mai întâlnim la câte un eveniment”, a spus arhitectul.

Unul dintre premiile obţinute de arhitectul Teodorescu, pentru Bazinul Olimpic din Piteşti

Firesc şi legal ar fi fost, ne-a mai spus dumnealui, ca astfel de lucrări de anvergură la Bazin să poată fi concepute de altcineva „doar dacă şeful de proiect (adică eu) a murit, a dispărut sau şi-a dat acceptul. Mă vedeţi, mă auziţi, sunt foarte viu.

Şi nu mi-am dat niciun accept, pentru că nu mi l-a cerut nimeni. Poate ar trebui să-i mulţumesc domnului Gentea că n-a dărâmat Bazinul Olimpic cu totul. Zice mereu domnia-sa că Piteştiul va avea un Bazin cum n-a văzut Parisul. Greşit. Îl are deja, din 1984″.

Mai mult, alte două lucrări de referinţă ale aceluiaşi arhitect, Mihail Naum Teodorescu, în speţă staţia de transformare de 110 KV din strada Fraţii Goleşti şi complexul Bowling, din vecinătatea Bazinului Olimpic,  sunt în situaţie similară, de remodelare fără acceptul său, ca şef de proiect.

Ca şi cum respectarea drepturilor de autor, consfinţite prin lege, ar fi facultativă, nu obligatorie.

Există siguranţă pentru sportivi şi public?

L-am întrebat pe arhitectul Mihail Naum Teodorescu dacă modificările făcute prin lucrările de renovare, modernizare şi eficientizare nu pun cumva în pericol siguranţa funcţionării Bazinului sau cea a sportivilor ori a publicului.

Asta pentru că, într-o discuţie, anterioară, plină de detalii tehnice, de înţeles doar de specialişti, dumnealui conchisese că e vorba de „intervenţii brutale” şi de „butaforie iresponsabilă„.

„Nu am cum să vă răspund, pentru că nu am avut acces la nicio expertiză, la niciun document privind lucrările. Doar ce am putut vedea din exterior, pentru că mi s-a interzis accesul în interior. Ca să explic cumva: e ca şi cum s-a pus un halat mare, cu pretenţii estetice, care a acoperit tot Bazinul.

Că sub acest halat e un cadavru sau o fiinţă vie, nu pot şti până nu lecturez expertizele şi documentele care au stat la baza lucrărilor. Deci, putem presupune orice”, a încheiat arhitectul Mihai Naum Tedorescu.

surse foto: arhivă Mihail Naum Teodorescu, ArgesulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...