La Băbana, deszăpezirea se face cu un tractor şi un plug cumpărate cu bani europeni

Date:

Share post:

În ultimii patru-cinci ani, aproximativ opt din zece lei investiţi de Primăria şi de Consiliul Local Băbana, au fost bani europeni nerambursabili.

Situată la nici 20 km de Piteşti, comuna Băbana a devenit, cât de cât, cunoscută după ce fosta vedetă TV, actorul Florin Călinescu, şi-a ridicat o vilă în localitatea natală a tatălui său. Acum, satul-reşedinţă de judeţ a devenit pentru Piteşti cam ceea ce sunt pentru bucureşteni Corbeanca sau Mogoşoaia.

Primarul Vasile Bebe Ivan

De mai bine de 16 ani, primar în comună e Vasile Bebe Ivan, un fost poliţist de „Circulaţie” care şi-a descoperit, în timp, aptitudinile de gospodar.

Până în anul 2004, singurele investiţii semnificative în comună au fost făcute din bani de la Consiliul Judeţean Argeş. Cu un buget de venituri anual de maximum 2 milioane de lei, dar cu cheltuieli proprii în jur de 1,5 milioane lei, problema vreunor investiţii din fonduri proprii nici nu s-a putut pune, la modul serios.

Terenul de minifotbal construit cu fonduri europene

Băbana, un mic oraș la margine de Pitești

„Am înţeles de la bun început că ne putem dezvolta numai cu ajutorul banilor europeni. Existau de pe atunci (din 2004 – n.r.) fonduri de preaderare. N-a trebuit decît să redactăm proiecte pentru a accesa fonduri europene şi apoi să ne apucăm de treabă”, zice primarul Ivan.

În aceşti 16 ani, fondurile europene au schimbat complet faţa comunei Băbana. Practic, satul-reşedinţă de judeţ a devenit un orăşel, care are toate atributele traiului urban, mai puţin reţea de gaze.

„În cel mult doi ani o să avem şi reţea de gaze şi o să avem, în general, cam tot ce are şi Piteştiul la ora actuală, mai puţin traficul infernal, poluarea şi aglomeraţia”, crede primarul.

Locuri de grătar în parcul de agrement din satul Groşi

În ultimul an, zestrea comunei s-a îmbogăţit, printre altele, cu un parc de agrement, construit în satul Groşi, cu bani europeni. „Ne-a costat doar 5.000 de lei, restul de 245.000 au fost fonduri europene nerambursabile. Aici o să facem şedinţele de Consiliu Local din primăvară încolo. Sala din incinta Primăriei, unde le ţineam până să izbucnească pandemia, e prea mică şi nu putem respecta distanţarea necesară. Aşa că o să facem şi la anul şedinţele în parcul de la Groşi. E loc destul acolo şi pentru consătenii care vor vrea să participe. Am mai făcut noi şedinţe de Consiliu în aer liber şi vara asta, în parcul de lângă Primărie”, spune dl Bebe Ivan.

Tractorul Primăriei, cea mai bună „afacere” cu bani europeni

„Una dintre cele mai bune idei pe care le-am materializat cu bani europeni a fost cumpărarea unui tractor cu plug şi alte anexe. Practic, nu ne-a costat nimic, doar am întocmit proiectul; finanţarea a fost 100% din bani europeni (8.000 de euro – n.r.)… de câţiva ani, cu tractorul nostru facem deszăpezirea drumurilor în comună. Ne costă doar motorina şi reparaţiile curente.

Parcul de agrement din Groşi

Mă mai urc şi eu la volanul lui când e nevoie, mai făcea treaba asta şi fostul vice. Acuma, cu actualul vice, e o problemă, că n-are decât B-ul. Da’ i-am dat termen 3, hai 4 luni, să-şi ia şi permis pentru tractor. Nu are rost să mai angajăm un tractorist, ne descurcăm singuri. Acum, când vorbim, tractorul e la pădure, cu remorca, să aducă lemne de foc pentru şcolile din sat”, povesteşte amuzat primarul.

Teren de minifotbal, aproape gratis

Tot din bani europeni, Primăria din Băbana a mai cumpărat o dubiţă Iveco, care a costat 35.000 de euro, dar pentru care municipalitatea a plătit doar 3.500 de euro. Iar copiii din Băbana pot bate mingea pe terenul de minifotbal cu gazon (plus o mică tribună) din sat, care a fost construit tot cu fonduri europene. Primăria şi Cosiliul Local au plătit doar 10.000 de lei, restul de 240.000 de lei au fost fonduri europene nerambursabile.

Una peste alta, aproximativ opt din zece lei investiţi de Primăria şi de Consiliul Local Băbana, în ultimii 4-5 ani, au fost bani europeni nerambursabili.

„Sunt foarte puţine comune, la noi, care să-şi permită investiţii din fonduri proprii. E prea mare fărâmiţarea administrativă, în toată ţara. Fără bani europeni eşti mort ca UAT (unitate administrativ-teritorială – n.r.). Din fericire, fonduri europene există pentru aproape orice, trebuie doar să redactezi proiecte corespunzătoare şi să le accesezi”, crede primarul Bebe Ivan.

Păi de ce sunt atunci atât de multe comune în care nu se mişcă nimic din acest punct de vedere?, întreb. „Eeee, ştii cum e vorba aia, Dumnezeu îţi dă, dar nu bagă nimănui în traistă cu de-a sila”.

sursa foto: ArgeşulOnline.ro, Primăria Băbana

Nota redacţiei – Ca să nu avem discuţii, cum mai avut în situaţii asemănătoare, menţionăm că între societatea editoare a site-ului nostru, pe de o parte, şi Primăria/Consiliul Local Băbana, respectiv primarul Vasile Bebe Ivan, pe de altă parte, nu există şi nu au existat niciun fel de raporturi contractuale.

De asemenea, nu au existat şi nu există astfel de relaţii nici între societatea noastră şi partidul din care face parte dl Ivan (PNL).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Proiect spectaculos al PNL: zonă metropolitană prosperă, cu 10 parcuri industriale și patru poduri peste râul Argeș

Radu Perianu, candidatul Partidului Național Liberal pentru președinția Consiliului...

Pitești, pe locul 2 între reședințele de județ cu cele mai mici prețuri la pizza

Municipiul Pitești ocupă locul 2, împreună cu Vaslui și...

Cufundați-vă în lumea aventurilor incredibile de jocuri de noroc: deblocați secretele cazinoului online Yoji

Într-o lume în care tehnologia digitală evoluează constant, industria...

Căpitanul lui CS Mioveni, Daniel Șerbănică, transferat în prima ligă, la nou promovata Unirea Slobozia

Căpitanul lui CS Mioveni, Daniel Șerbănică, a semnat cu...