„Domnul Doctor Ion Cantacuzino, Profesor de Medicină Experimentală la Facultatea de Medicină din București se confirmă cu data de 1 aprilie 1921 Director Științific și Administrativ al Institutului de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino” de pe lângă Ministerul de Interne (Direcțiunea Generală a Serviciului Sanitar)”.

Fraza de mai sus a fost extrasă dintr-un decret semnat de Majestatea Sa Regele Ferdinand, în vara anului 1921, act care se constituie într-un certificat de naştere al Institutului, fondat, altminteri, câteva luni mai devreme.

De atunci şi până de curând, Institutul Cantacuzino a fost o veritabilă „fabrică” de vaccinuri, contribuind decisiv, în acest secol, la păstrarea sănătăţii românilor.

Azi, însă, institutul nu mai produce vaccinuri. Act pe care directorul companiei farmaceutice Terapia din Cluj-Napoca, Dragoş Damian (foto) îl consideră aproape echivalent cu un act de sabotaj al intereselor României.

„… de 10 ani semnalez faptul că politicieni și lideri de opinie din medicină, pe statele de plată ale importatorilor, fac tot ce pot să reducă competitivitatea fabricilor de medicamente din România.

Toate acțiunile lor au culminat cu închiderea producției de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, fapt care, în 2021, privind acum, din pandemie, poate considerat act de sabotaj asupra intereselor României”, a scris ieri pe pagina sa de socializare dl Damian.

Dintre toate ţările Uniunii Europene, „doar România a rămas fără o unitate care să poată produce produse biologice… în loc să aruncam 3 miliarde de euro… în toate direcțiile inutile, cel mai bun act de recunoaștere a tradiției din industria farmaceutică din România este să se ducă mai departe moștenirea institutului și să construiască o fabrică nouă de vaccinuri”, e de părere şeful fabricii Terapia.

Cu maximum 30 de milioane de euro rezolvăm problema vaccinurilor

Dragoş Damian le-a cerut preşedintelui Iohannis şi prim-ministrului Cîţu să aloce banii necesari pentru o astfel de fabrică. Ba chiar le-a şi făcut fişa cu costurile, care nu sunt deloc mari pentru o ţară cu potenţialul României.

„Iată un calcul sumar al costului unei fabrici de vaccinuri cu o capacitate de 30 de milioane de unitati.:

Clădire ~10 mil

Camere curate ~2-3 mil

Echipamente 10-15 mil

Personal ~50 persoane

Total 22-28 mil EUR. Pentru siguranţă, aproximăm la 30 mil euro.

Durata intrării în funcţiune: 2-3 ani (poate mai puţin) în funcţie de viteza de obţinere a autorizaţiilor şi de vremea bună pentru construcţia propriu-zisă.

Vaccinurile pot fi fabricate sub licenţa unor producători internaţionali sau se pot dezvolta reţete locale, avem în ţară specialişti pregătiţi pentru dezvoltare produse şi dezvoltare procese de fabricaţie.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă alocat Sănătăţii are la dispoziţie peste 3 miliarde de euro. Aşadar, cu 1% din această sumă putem avea în România propria fabrică de vaccinuri care să asigure necesarul românilor, dar şi exporturi în ţări care au deficit de vaccinuri”, a mai scris dl Damian.

sursa foto: facebook/Dragoş Damian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here