Pentru cei care poate nu ştiu, de 12 ani încoace, la Câmpulung Muscel se organizează un simpozion dedicat primului document scris, păstrat, în limba română, celebra scrisoare a boierului Neacşu către judele Braşovului, Hans Benkner.
Manifestarea, denumită „Slove Muscelene”, a fost, la fiece ediţie a sa, una de ţinută, graţie participării a numeroase somităţi în domeniu.
Anul acesta, însă, n-a mai fost aşa, deşi, an aniversar fiind, un omagiu adus scrierii boierului Neacşu s-ar fi cuvenit adus. A şi fost adus, până la urmă, pentru că un simpozion cu numele „Slove Muscelene” a fost organizat, ieri şi azi. Şi a avut parte de o participare aleasă: prof. univ. dr. Doina Banciu, preşedinte al asociaţiei DigiLib Muscel (ea însăşi, musceleancă de obârşie), dr. Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Universitare Carol I din Capitală, academicianul Răzvan Theodorescu şi alte nume pe acelaşi calapod al excelenţei universitare.
Numai că, spre deosebire de precedentele 12 ediţii, simpozionul n-a mai avut loc la Câmpulung Muscel, oraşul boierului Neacşu, ci… la Bucureşti (iar parţial, în mediul virtual). Slovele muscelene s-au mutat la Bucureşti, altfel spus, ceea ce, la 500 de ani distanţă de la primul document scris în limba română, ni se pare aproape o impietate.
Să nu fi găsit dna primar Elena Lasconi câteva mii de lei în bugetul municipalităţii, necesare organizării acestei manifestări de referinţă, la Câmpulung, unde-i e locul? Oricum, are alocate vreo 7 milioane de lei pentru cinstirea scrisorii lui Neacşu, deci e greu de înţeles de ce slovele muscelene s-au făcut bucureştene.
Nişte posibile explicaţii ale acestei absurdităţi cunoaştem. Le cunoaşte jumătate din Câmpulung, de fapt. Şi nu, nu e vorba despre faptul că dna Lasconi se încurcă grav când e vorba de plasat în timp celebra scrisoare, aşa cum a făcut-o acum vreo lună şi jumătate.
Aşteptăm, însă, cuvenitele explicaţii de la primăriţa Elena Lasconi.
sursa foto: Facebook/Bibioteca centrală Universitară Carol I Bucureşti