La aniversarea a 500 de ani de limbă română scrisă, simpozionul „Slove Muscelene” a devenit „Slove bucureştene”

Date:

Share post:

Pentru cei care poate nu ştiu, de 12 ani încoace, la Câmpulung Muscel se organizează un simpozion dedicat primului document scris, păstrat, în limba română, celebra scrisoare a boierului Neacşu către judele Braşovului, Hans Benkner. Manifestarea, denumită „Slove Muscelene”, a fost, la fiece ediţie a sa, una de ţinută, graţie participării a numeroase somităţi în domeniu.

Anul acesta, însă, n-a mai fost aşa, deşi, an aniversar fiind, un omagiu adus scrierii boierului Neacşu s-ar fi cuvenit adus. A şi fost adus, până la urmă, pentru că un simpozion cu numele „Slove Muscelene” a fost organizat, ieri şi azi. Şi a avut parte de o participare aleasă: prof. univ. dr. Doina Banciu, preşedinte al asociaţiei DigiLib Muscel (ea însăşi, musceleancă de obârşie), dr. Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Universitare Carol I din Capitală, academicianul Răzvan Theodorescu şi alte nume pe acelaşi calapod al excelenţei universitare.

Numai că, spre deosebire de precedentele 12 ediţii, simpozionul n-a mai avut loc la Câmpulung Muscel, oraşul boierului Neacşu, ci… la Bucureşti (iar parţial, în mediul virtual). Slovele muscelene s-au mutat la Bucureşti, altfel spus, ceea ce, la 500 de ani distanţă de la primul document scris în limba română, ni se pare aproape o impietate.

Să nu fi găsit dna primar Elena Lasconi câteva mii de lei în bugetul municipalităţii, necesare organizării acestei manifestări de referinţă, la Câmpulung, unde-i e locul? Oricum, are alocate vreo 7 milioane de lei pentru cinstirea scrisorii lui Neacşu, deci e greu de înţeles de ce slovele muscelene s-au făcut bucureştene. Nişte posibile explicaţii ale acestei absurdităţi cunoaştem. Le cunoaşte jumătate din Câmpulung, de fapt. Şi nu, nu e vorba despre faptul că dna Lasconi se încurcă grav când e vorba de plasat în timp celebra scrisoare, aşa cum a făcut-o acum vreo lună şi jumătate.

Aşteptăm, însă, cuvenitele explicaţii de la primăriţa Elena Lasconi.

sursa foto: Facebook/Bibioteca centrală Universitară Carol I Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni a ratat promovarea în prima ligă de fotbal (foto/video)

CS Mioveni n-a reușit promovarea în prima ligă de...

Festivalul Internațional al Teatrului de Studio, o nouă ediție, la Pitești, peste câteva zile

În perioada 28 mai-2 iunie, Teatrul Alexandru Davila din...

Ion Georgescu a revenit în funcția de primar al orașului Mioveni, a decis Tribunalul Argeș

Ion Georgescu, fost primar al orașului Mioveni, judecat în...

Ion Mînzînă: ”Și la Rătești suntem pe drumul cel bun. Modernizăm și DJ 702G” (galerie foto)

Drumul județean 702G Recea (intersecție autostradă A1) - Catanele...