La 82 de ani de la Diktatul de la Viena, un bust al lui Miklos Horthy, în Parlamentul de la Budapesta

Date:

Share post:

Acum 82 de ani, prin ceea ce istoria noastră numeşte Diktatul de la Viena, nord-vestul Transilvaniei a fost oferit, de Hitler şi de acoliţii săi, pe tavă Ungariei.

„A urmat un lung şir de crime şi de atrocităţi greu de imaginat la adresa românilor din teritoriul cedat Ungariei: crime, bătăi, schingiuiri, torturi, biserici ortodoxe şi greco-catolice dărâmate (unele, transformate în grajduri pentru caii husarilor), mii şi mii de români siliţi să-şi părăsească gospodăriile etc”, scriam anul trecut, în aceeaşi zi de 30 august.

Reproducem mai jos, spre aducere aminte şi spre a nu uita niciodată ce vremuri a trăit Ţara acum 82 de ani, un fragment din proclamaţia către locuitorii oraşului Satu-Mare, citită la intrarea lui Miklos Horthy în oraş.

„A sosit ora mult aşteptată de a scutura jugul greu şi puturos al românilor… Acum, prin prezenţa noastră la Satu Mare, vă aducem noua libertate, fraţi unguri. V-aţi întors acasă, fraţilor, la mama voastră Ungaria. Aţi îndurat proba dispreţului din partea celui mai crunt duşman, românii.

De acum înainte vom rămâne împreună pentru totdeauna, în Ardeal, pentru că aşa au dorit marii conducători Adolf Hitler şi Benito Mussolini… Duşmanii Ungariei – românii – trebuie suprimaţi prin toate mijloacele”.

Chiar azi, în ziua „arbitrajului de la Viena”, cum e cunoscută ziua de 30 august în Ungaria, în incinta Parlamentului ţării vecine, un partid politic maghiar (Mi Hazánk Mozgalom, în traducere Mişcarea Patria Noastră, un fel de AUR unguresc) a amplasat un bust al fostului dictator Miklos Horthy.

Fără nicio reacţie de la prim-ministrul Viktor Orban, semn că iniţiativa are blagoslovenia FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria. Deocamdată, dinspre Bucureşti, nicio silabă de la vreun oficial al statului român.

În imaginea de sus, un fruntaş al acestui partid, Dora Duro, alături de bustul lui Horthy, chiar în biroul ei de vicepreşedinte al Parlamentului Ungariei.

sursa foto: Facebook/mihazankmozgalom2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Muzica zilelor noastre: Nicu și ”ZAN”

Primu`, nimeni altu` decât Alifantis. Aproape de șaptezeci, dar...

De azi de la prânz, piteştenii nu şi-au mai putut plăti taxele şi impozitele locale online

Azi, începând de la orele amiezii şi până la...

Misoginism oltenesc la un consilier local din Dolj: ”Femeile sunt niște săgeți, le folosești și le arunci”

"Consiliul Local Coșoveni (judeţul Dolj - n.r.) urmează să...

Vasile Buhăescu, fost atacant la FC Argeş, Dinamo şi Steaua, a semnat cu o echipă de judeţ

Vasile Buhăescu, fost atacant cu multe sezoane la activ...

Guvernului nu prea-i pasă de victimele traficului de persoane. Ultima ordonanţă în acest sens are carenţe grave

Guvernul României a adoptat, recent, o ordonanţă care reglementează...

Accident rutier urmat de incendiu, azi noapte, la Piteşti. Un bloc a luat foc (foto/video)

Un accident rutier între două maşini, urmat de un...