Pe la finalul lunii iulie, ministrul Mediului, Barna Tanczos (UDMR) a reuşit să stârnească asupra sa iritarea multor automobilişti români, urmare a unor declaraţii ale dumnealui prin care anunţa iminenţa introducerii unei noi taxe auto, după modelul fostelor taxe de primă înmatriculare, de mediu, de poluare etc.
Dl Tanczos argumenta necesitatea introducerii acestei noi taxe auto prin faptul că „nu putem accepta să devenim cimitirul de maşini al Europei” şi, mai ales, prin necesitatea de a respecta, chipurile, nişte cerinţe ale organismelor europene.
„Comisia Europeană forțează țara noastră să ia măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto”, declara, senin, ministrul Tanczos.
Noi, însă, cum avem obiceiul de a nu-i crede pe politicienii români pe cuvânt (y compris cei de la UDMR) nici chiar atunci când dau bună dimineaţa, am adresat o întrebare în acest sens Annei Wartberger, ofiţer de presă în probleme privind Transporturile şi Siguranţa Alimentară, al Comisiei Europene de la Bruxelles.
Concret, am întrebat-o pe dna Wartberger dacă într-adevăr Comisia Europeană a cerut României să iniţieze demersuri pentru scoaterea de pe şosele a automobilelor mai vechi de 15 ani. Răspunsul oficialului european a fost clar, fără echivoc.

„Our experts are not aware of any statements or recommendations towards Romania with respect to removing old vehicles from the road”. Adică, pe româneşte, „experţii noştri nu au la cunoştinţă despre nicio declaraţie sau recomandare la adresa României, în ce priveşte scoaterea vehiculelor vechi de pe şosele”. Şi mai pe româneşte spus, ministrul UDMR al Mediului minte cu neruşinare.
Vârsta medie a parcului auto din România e de 16,5 ani, sub cea a parcurilor auto din ţări precum Estonia (16,8 ani) sau Lituania (16,7 ani) şi apropiată de cea a parcului auto din Grecia, care e de 16 ani. Vârsta medie a parcului auto european e undeva aproape de 12 ani. Deci nu stăm chiar catastrofal din acest punct de vedere.
Există, într-adevăr, un aşa-numit Pact Verde European (European Green Deal), care prevede, între altele, ca din 2035 în UE să se poată comercializa exclusiv automobile cu emisii de carbon zero, iar continentul nostru să devină, din 2050 încolo neutru din punct de vedere climatic. Însă asta e altă discuţie, e altă gâscă în altă traistă, e cu totul altceva decât ceea ce vorbeşte ministrul nostru.
Ce urmăreşte ministrul Barna Tanczos minţind cu atâta seninătate opinia publică, nu ştim deocamdată cu precizie. Avem doar nişte bănuieli. Când vom avea certitudini, vom reveni pe această temă. Deocamdată, certitudine e doar că UE nu obligă Guvernul român să introducă nicio taxă auto şi nici să scoată de pe şosele maşinile mai vechi de 10, 12, 15 ani etc.
sursa foto: Facebook/Barna Tanczos