Preşedintele Klaus Iohannis a avut azi o răbufnire de o duritate cum nu a mai avut niciodată de când este în fruntea statului român, după ce Camera Deputaţilor, dominată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR a adoptat tacit proiectul de lege care prevede autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

Potrivit acestui proiect, printre altele, Ţinutul Secuiesc va avea preşedinte (ales la 4 ani), un fel de miniparlament, va fi organizat pe „scaune” (nu pe judeţe, ca restul ţării), iar limba maghiară va fi limbă oficială.

Preşedintele Iohannis s-a enervat teribil la auzul veştii adoptării tacite.

„În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri?… Este inadmisibil așa ceva; până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista”, a declarat şeful statului.

Hunor Kelemen: „Preşedintele Iohannis, mesaj PRM-ist”

Liderului UDMR, Hunor Kelemen, nu i-a picat prea bine riposta vehementă a preşedintelui Klaus Iohannis.

„Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul.

Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precendent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor.

UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos”, de părere dl Kelemen.

Ca să devină lege, acest proiect adoptat azi de deputaţi mai trebuie adoptat şi de Senat, apoi trimis spre promulgare preşedintelui Iohannis, care a anunţat deja că nu-l va semna niciodată.

În plus, vor fi, sigur, sesizări de constituţionalitate (România încă e stat unitar şi indivizibil), pe care, foarte probabil, Curtea Constituţională, cu toate ticăloşiile comise, le va accepta.

Partidele politice, moarte-n păpuşoi

Dintre partidele politice mari de la Bucureşti, în afară de UDMR (unde e veselie mare), niciunul n-a avut vreo reacţie, deocamdată. PSD tace mâlc, ALDE la fel, marele PNL, os de Brătieni, nimic, iar USR şi PLUS, idem,

De reacţionat, ferm, la fel ca preşedintele Iohannis, a reacţionat partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), condus de militantul unionist George Simion.

Acesta a numit Parlamentul actual de la Bucureşti unul al trădării naţionale.

Actualizare – Senatul României a respins, în această după-amiază, proiectul de lege despre care am scris aici. Ceea ce era şi de aşteptat.

2 COMENTARII

 1. Felicitari Domnule Presedinte, pentru ca aparati teritoriul Romaniei.
  Teritoriul Romaniei ar fi trebuit sa fie acelasi pe care ni l-au lasat stramosii nostri dacii. Desi Dacia , actuala Romanie a fost cucerita de Imperiul Roman , granitele ei au ramas aceleasi si dupa retragerea romanilor , iar romanii cand au plecat din Dacia nu au revendicat si nu au luat cu ei si teritoriul pe care l-au ocupat. Ce-ar fi daca Itlienii ar cere sa apartinem Italiei, pentru motivul ca suntem latini la origine , si fiindca , am fost ocupati mult timp de Imperiul Roman ?
  De ce ungurii revendica unele teritorii, cand stiu foarte bine ca nici nu ereau instalati in Europa pe timpul Imperiului Roman si al Daciei.
  Ei au venit din stepele Mongoliei si din Ural in sec.IX si s-au instalat in campia Panoniei ( actuala Ungarie ) . Istoria spune ca ” campia Panoniei a fost colonizata de un popor nomad in _anul 895 venit din URAL „.
  Transilvania a fost in centrul Daciei si tot acolo se gaseste si acum , in centrul Romaniei.
  Pe tot teritoriul Daciei s-a vorbit aceasi limba , limba latina (inclusiv in Transilvania) , iar acum tot aceasi limba (de origine latina) se vorbeste ,atat in Transilvania cat si in restul teritoriului din Romaniei. In concluzie aceasi limba romana se vorbeste in nordul ,sudul ,estul si vestul tarii fara deosebire (doar cu unele regionalisme). Desi Transilvania a fost ocupata de Ungaria , de turci , prin razboaie de expansiune si a facut parte si din Imperiul Austro-ungar , limba romana nu a disparut din aceasta regiune , cu toate ca ungurii (maghiarii) au facut totul pentru a-i extermina pe romani . In ciuda eforturilor facute prin politica pe care au dus-o de asimilare culturala si lingvistica, prin maghiarizare a minoritatilor din teritoriile ocupate, acestea au rezistat.
  Cum explica faptul ca limba romana se vorbeste in proportie de 90% in aceasta regiune . Daca ar fi apartinut Ungariei , acum s-ar fi vorbit peste tot in Transilvania limba maghiara. Nu inteleg de ce acum vin cu pretentii si revendica unele teritorii. Nu au venit cu ele in buzunar din stepele Mongoliei sau din Ural . Au mai ocupat si alte teritorii dupa ce s-au instalat in Europa , nu numai Transilvania.
  Daca ei revendica aceste teritorii ar insemna ca si Austria ar trebui sa revendice teritoriile ocupate in timpul Imperiului Austro-Ungar sau al Dinastiei de Hasbourg . Faptul ca sunt ” majoritari ” in cateva localitati prin exterminarea si alungarea romanilor din tara lor nu le da dreptul sa ceara autonomie in acele localitati. Au creat multe probleme romanilor din zonele respective pentru a-i obliga sa plece, astfel sa poata ei sa devina majoritari. O regiune in mijlocul unei tari , cum explica acest lucru ?
  Toate tarile au dus razboaie de expansiune in trecut, dar dupa independenta sau prin tratate, fiecare tara si-a recuperat teritoriile ocupate.
  Asa a revenit si Transilvania la patria mama , prin Tratatul de la Trianon la Versaille , pe data de 4 iunie 1920 evocand ” Dreptul popoarelor de a dispune ele insasi ” cu cine vor sa ramana. Maghiarii care sunt acum in Romania au ramas de buna voie,nu i-a fortat nimeni sa ramana .
  Cei care au ocupat cu forta Transilvania nu sunt romanii, ei erau deja in Transilvania cand teritoriul a fost ocupat de unguri (maghiari) . Ei au venit peste romani , nu romanii s-au dus peste ei ,in Ungaria.
  Pana acum populatia de etnie maghiara nu a fost persecutata si nu s-a dus nici o politica de asimilare culturala si lingvistica de romanizare a ei, asa cum au facut-o ei cu romanii, desi erau tot la ei acasa si pe timpul ocupatiei.
  Poate ca a venit timpul sa li se impuna sa vorbeasca limba romana si sa respecte legile tarii, ala Romaniei.
  Cui nu ii convine sa plece in Ungaria ? Repet nimeni nu i-a fortat sa vina si sa ocupe Transilvania . Au profitat la perioada respectiva . Acum cei care au ramas au trait si pot trai fara probleme in Romania , dar daca incep sa ceara mai mult decat au dreptul , si nu ne respecta in tara noastra , inca o data ii rog daca nu le convine sa plece la ei in tatra, nu-i obliga nimeni sa stea daca nu le place.
  Ce s-ar intampla daca in Franta – Germania ar revendica ALSACE- LORRAINE ? Italia insula Corsica, sau Marsilia unde peste 70% din populatie sunt arabi , aceasta regiune ar trebui sa fie revendicata de algerieni ? Minoritati sunt in toate tarile dar vorbesc limba oficiala a tarii in care traiesc si respecta legile tarii respective.
  La noi in tara domnii unguri (maghiari) sunt tot timpul nemultumiti, desi ne sfideaza in tara noastra ori de cate ori au ocazia. In SF.Gheorghe, Miercurea Ciuc ,si alte zone daca nu vorbest ungureste nu ai nici o sansa sa cumperi ceva. Pai asa au ajuns romanii in tara lor ?
  Acesti cetateni de etnie maghiara care ne sfideaza la noi in tara, sunt nascuti, crescuti si educati in Romania .Cum este posibil sa nu stie sa vorbeasca limba romana ? Chiar sunt mai prosti decat romii (tiganii) care vorbesc si limba romana si tiganeasca .
  Poate ca avenit timpul sa se faca putina ordine in aceste regiuni ,unde li s-au dat prea multe drepturi cetatenilor de etnie maghiara . Nu se multumesc cu drepturile pe care le au : emisiuni in limba maghiara, scoli in limba magiara,facultati in limba maghiara, etc…si vor tot mai mult , ba chiar autonomie acum . Au aceleasi drepturi romanii care traiesc in Ungaria ? Sau croatii, cehii ,slovenii ? Trebui sa li se impuna sa vorbeasca limba romana , singura limba oficiala si sa li se interzica toate manifestatiile cu caracter anti Romania .
  Nerespectarea legilor Romaniei ar trebui sa fie pedepsite , asa cum face domnul Presedinte Orban in Ungaria . La el in tara nici o minoritate nu sufla.
  Iar dl. ORBAN , presedintele Ungariei , sa nu mai vina in Romania pentru a sustine manifestatiile unguresti la noi in tara , sa le sarbatoreasca la el in tara lui si sa-i invite pe maghiarii din Romania in Ungaria daca vor sa participe . Domnia Sa, sa vina la noi in tara , cand este invitat oficial de Presedintele si Guvernul Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here