Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, azi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea privind presemnalizarea prin panouri a maşinilor de Poliţie cu radar, anunţă agenţiile de presă.
Potrivit proiectului legsilativ atacat de şeful statului la CCR, „dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere şi care sunt poziţionate vizibil.
Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive”.
De asemenea, iniţiatorii legii ar dori ca radarele Poliţiei Rutiere să fie presemnalizate, prin nişte panouri vizibil instalate pe marginea drumurilor, „pe sensul de mers, la o distanţă de 500-1000 m în localitate, respectiv de 2.000-4.000 m în afara localităţilor”.
Practic, dacă o astfel de lege va fi votată, Poliţia Rutieră ar putea să fie desfiinţată fără nicio problemă, întrucât n-ar mai avea nicio utilitate. Iar vitezomanii vor avea unde liberă să zburde pe şoselele, şi aşa însângerate, ale României.
O asociaţiei a poliţiştilor rutieri din România i-a cerut preşedintelui Iohannis să nu promulge legea cu pricina, întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea numărului de morţi pe şosele. Capitol la care, oricum, ocupăm primul loc în Uniunea Europeană.
De notat că acest proiect legislativ a beneficiat de susţinere din partea mai multor parlamentari din întreg spectrul politic, nu doar din partea celor aparţinând Puterii.
Cei mai vocali în acest sens au fost deputatul PSD de Argeş Cătălin Rădulescu şi deputatul PNL de Alba Florin Roman.