Kanna – planta care te ajută să scapi de anxietate

Date:

Share post:

Kanna – Sceletium tortuosum – este o plantă medicinală mai puţin cunoscută romanilor, folosită de secole de populaţiile indigene din Africa de Sud pentru tratarea depresiei şi  anxietăţii.

Utilizată de localnici de sute de ani pentru echilibrarea stărilor de spirit, a atras ai atenţia specialiştilor din domeniu care au supus-o unor studii riguroase. În urma acestora s-a observat că planta de Kanna are efecte psiho active asupra sistemului nervos, însă nu conţine în compoziţie substanţe cu acţiune halucinogenă, deci poate fi folosită pentru relaxare în situaţii cu impact emotiv ridicat şi în cele stresante.

Înainte de a dezvălui mai multe informaţii cu privire la rezultatele studiilor realizate de specialişti, este important să cunoaştem câteva detalii legate de habitatul acestei plantei, aspectul morfologic şi elementele complexe pe care le conţine.

Unde găsim planta de Kanna şi cum o recunoaştem

Kanna, Channa, Kouget este o plantă erbacee perenă din familia Aizoaceae ce creşte în mod spontan în Africa de Sud. Planta, care seamănă foarte tare cu mentă prezintă adesea unicaule (o singură tulpină) ce poate depăşi  2 m înălţime. Frunzele de culoare verde închis, sunt cărnoase, alungite şi ascuţite la vârf. Florile au culori variate, de la violet, la alb, roz, roşu sau galben cresc în vârful ramurilor.

Organele plantelor de Kanna sunt bogate în alcaloizi, care conferă proprietăţile sedative  cunoscute. În scop terapeutic sunt folosite frunzele şi seminţele din care sunt extrase, prin procedee complexe, substanţele benefice pentru sistemul neuronal. Frunzele suculente ale acestei plante pot fi uscate şi transformate în ţigarete care pot ameliora, conform studiilor simptomele demenţei, depresiei sau alte afecţiuni neuronale.

Kanna poate fi introdusă în terapiile specifice sub formă de tinctură, gumă, ţigarete, ceaiuri sau capsule. Preparatele cu această plantă trebuie utilizate cu precauţie, sub supraveghere medicală, deoarece efectele sunt intense.

Efectele dovedite ale preparatelor cu Kanna

Organele acestei plante sunt bogate în substanţe alcaloide, etanolice şi alte elemente care acţionează ca inhibatori asupra enzimelor neuro degenerative şi a celor responsabile pentru instalarea depresiei, anxietăţii şi a demenţei.

Trebuie menţionat că studiile realizate asupra plantelor de Kanna nu arata vreo îmbunătăţire a activităţii cognitive sau a capacităţilor de memorare şi învăţare.  Din analizele realizate de specialişti reiese că aceasta are efecte deosebite în situaţii stresante favorizând relaxarea nervoasă şi atenuând astfel stările de anxietate şi depresie instalate din pricina activităţii emoţionale intense.

Pacienţii care suferă frecvent din pricina tulburărilor de panică au manifestat în timpul cercetărilor îmbunătăţiri remarcabile, numărul atacurilor de panică diminuându-se remarcabil pe durata tratamentului cu preparate ce au în compoziţie extracte din kanna.

Mecanismul de acţiune a compuşilor din plantele de kanna nu este încă foarte bine cunoscut, însă sunt cunoscute efectele acestei plante asupra zonei creierului responsabilă de trăirile emoţionale, pentru că inhiba producţia enzimelor ce favorizează excitarea nervoasă în timpul trăirilor stresante.

Chiar dacă studiile realizate asupra acesteia sunt departe de a fi la final, cele mai multe rezultate indica că planta de kanna constituie tratament ideal pentru anxietate şi depresie, îmbunătăţind considerabil starea pacienţilor.  Are efecte deosebite şi asupra celor care sunt supuşi unor trăiri emoţionale intense, precum examene, evaluări sau alte evenimente ce presupun stres emoţional.

Kanna mod de administrare, contraindicaţii

Planta poate fi folosită sub diferite forme – tinctura, gumă, uscată, încapsulata, deci poate fi mestecată, băută sau înghiţită. Cercetătorii atrag atenţia că acesta planta şi preparatele din kanna nu trebuie asociate cu medicamente destinate afecţiunilor cardiovasculare şi cu alte antidepresive, trebuie evitată de femeile însărcinate şi mămicile care alăptează.

În final trebuie menţionat că această plantă este foarte atractivă pentru industria farmaceutică şi oferă numeroase perspective pentru că compuşii acesteia acţionează precis şi eficient, şi sunt mai prietenoşi cu organismul faţă de substanţele folosite în prezent pentru tratarea anxietăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Accident pe Dealul Negru, la Cotmeana, între un autoturism și un TIR

Un autoturism și un autotren de tip TIR au...

Ion Mînzînă și Simona Bucura-Oprescu au au inaugurat un complex de locuințe protejate și un centru de zi la Tigveni

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, și președintele...

Cerc de limba engleză pentru profesori, la Școala Gimnazială Ion Minulescu din Pitești

Alaltăieri, 18 mai, Școala Gimnazială Ion Minulescu și-a deschis...

Va fi gata sau nu, anul acesta, drumul expres DEx12 Craiova-Pitești? Părerile sunt împărțite

Pe cele două loturi încă nefinalizate ale DEx12 Craiova-Pitești,...

42 km din autostrada A1 București-Pitești se reabilitează cu bani de la bugetul de stat

Sectorul cuprins între km 44 și 86 din autostrada...