Joaca Guvernului de-a creşterea salariilor bulversează pe toată lumea

Date:

Share post:

Sâmbătă, prin vocea dnei Lia Olguţa Vasilescu (foto sus), ministrul Muncii, Guvernul a anunţat creşterea în avans a salariului mi­nim pe econo­mie de la 1 no­iem­brie, de la 1.900 de lei, cât este acum, la 2.080 de lei.

În sume nete (bani „în mână”), creşterea va fi de la 1.162 de lei la 1.263 de lei. Deci un plus de 101 lei la salariu pentru cei plătiţi la nivelul minim legal.

Măsura era anunţată că va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, însă, se pare, Guvernul a vrut să devanseze un pic Crăciunul.

În plus, potrivit declaraţiilor dnei ministru Vasilescu, angajaţii cu studii su­perioare şi cei cu peste 15 ani vechime vor primi de la 1 noiembrie 2018 un salariu minim brut şi mai mare, de 2.350 de lei.

În bani „în mână”, creşterea va fi de la 1.162 de lei la 1.413 lei, adică un spor de 251 de lei.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a taxat imediat demersurile guvernamentale, afirmând că „…anunţarea devansării creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, fata de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare”.

Majorările salariului minim lovesc în capitalul românesc, nu în multinaţionale

De asemenea, oamenii de afaceri din România au mai remarcat şi faptul că „…dincolo de concurenţa neloială făcută mediului privat, creşterea salariilor în administraţia publică, sănătate şi educaţie, fără aplicarea unor criterii de performanţă, nu a dus la o îmbunătăţire a acestor servicii pentru firme şi cetăţeni”.

Concluzia? A pus-o tot AOAR, într-un comunicat de presă: „Toate măsurile adoptate de guvernele ce s-au succedat de la 1 ianuarie 2017 au pus la grea încercare companiile, afectând semnificativ încrederea şi performanţa mediului socio-economic.

Pericolul ignorării de către decidenţii politici a cererilor fundamentate venite dinspre mediul de afaceri constă în reducerea semnificativă a investiţiilor, amplificarea tensiunilor pe piaţa muncii şi o mai accentuată încetinire a creşterii economice”.

Majorare sau îngheţare?

Iar pentru ca tacâmul bulibăşelii guvernamentale să fie complet, dl Eugen Teodorovici, ministrul de Finanţe, a contrazis-o după numai 24 de ore pe colega sa Guvern, Lia Olguţa Vasilescu, anunţând că Guvernul „are în vedere ipoteza îngheţării salariilor în sistemul bugetar la nivelul anului 2018, pe durata anului viitor”.

Analiştii economici opinează, în proporţie covârşitoare, că Guvernului îi va fi din ce în ce mai greu, dacă nu imposibil, să găsească resursele bugetare necesare acestor majorări. Asta dacă nu apelează din nou la împrumuturi.

Or, a te împrumuta doar pentru a plăti din aceste împrumuturi lefuri majorate ar fi o greşeală imensă, atrag atenţia finanţiştii.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că Guvernul dă cu o mână şi ia cu două

surse foto: captură video România TV, Guvernul României

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Începe modernizarea cu bani europeni a DJ 659 Pitești-Bradu-Mozăceni-Slobozia-limita cu Dâmbovița

Consiliul Județean Argeș a predat azi constructorului amplasamentul pentru...

Alegerea stâlpilor de iluminat: criterii de selecție pentru diferite spații publice

Pentru orice administrație locală, alegerea corectă a stâlpilor de...

Accident Stoenești, auto intrat în coliziune cu cap de pod

În această dimineață, în juriul orei 8:30, polițiștii din...

Accident în comuna Drăganu între un autoturism și un motociclu

Un motociclist a fost grav rănit, la Drăganu, pe...

Avem o autostradă degeaba până la Curtea de Argeș. Ce facem cu ea?

Lotul de autostradă de la Pitești la Curtea de...