Jaf pe bani europeni, la Godeni: 2,5 milioane de euro pentru o canalizare care trebuia să fie gata în 2013, dar nu e nici azi

Date:

Share post:

Cum e comuna musceleană Godeni sunt multe altele, şi la noi în judeţ, şi în restul ţării: venituri proprii reduse, care abia acoperă cheltuielile cu salariile funcţionarilor din Primărie. Firimiturile care mai rămân merg pentru plata curentului electric la sediul Primăriei, a altor utilităţi şi… cam ăsta e bugetul.

La Godeni, în anul 2018, spre exemplu, Primăria a avut venituri la buget de puţin peste 1,92 milioane de lei, însă grosul banilor se duce pe cheltuielile cu salariile aparatului propriu: 1,75 milioane de lei. Deci, despre investiţii nu are sens să discutăm.

În aceste condiţii, pentru a putea face ceva în comună, singura sursă de finanţare viabilă ar fi fondurile europene. Despre finanţări de la Consiliul Judeţean Argeş, posibile şi ele, însă, cu altă ocazie.

Cum, necum, comuna Godeni s-a „lipit”, acum vreun deceniu, de o finanţare europeană (cu cofinanţare guvernamentală, prin Consiliul Judeţean Argeş). E vorba despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Planul European de Redresare Economică.

CITIȚI ȘI: (Galerie foto) La Boteni, canalizarea pute ”în limitele maxim admise de lege”

Ce trebuia să se construiască

Graţie acestei finanţări – nerambursabile, pentru că, aşa cum am arătat, în afară de lefuri grăsuţe pentru aparatul propriu, Primăria Godeni nu prea mai are bani pentru nimic – de aproape 2,5 milioane de euro, în comună ar fi trebuit să se construiască următoarele obiective de investiţii:

* sistem centralizat de canalizare în satele Coteşti, Godeni şi Capul Piscului

* extindere reţea alimentare cu apă în satul Capul Piscului

* reabilitare drumuri comunale (6,2 km) , un teren de sport, un centru de îngrijire copii şi ceva dotări pentru Căminul Cultural.

În cele ce urmează ne vom referi la sistemul centralizat de canalizare menţionat, pentru că aici lucrurile n-au mers deloc bine.

Executant a fost desemnată asocierea din firma And Secom Intexim SRL din Câmpulung (o firmă de construcţii cu experienţă, care derulează şi azi peste 100 de contracte publice, potrivit confidas.ro) şi Gecor SRL Călugăreni, judeţul Giurgiu, firmă înfiinţată (pe numele mamei sale, Gherghina, că aşa procedează orice politician cinstit) de ex-deputatul şi senatorul PSD Cătălin Voicu, cu un succes nebun la contracte pe bani publici.

Termenul de finalizare era 1 aprilie 2013. Nu e nicio păcăleală

Construirea acestui sistem, care include şi o staţie de epurare a apelor uzate, a început la jumătatea lui martie 2012 şi trebuia să fie finalizată la 1 aprilie 2013. N-ar fi trebuit să fie nicio păcăleală aici. Dar a fost, pentru că termenul de finalizare a fost amânat pentru iunie 2014, şi amânat a rămas.

Între timp, fostul senator, deputat şi consilier prezidenţial Cătălin Voicu a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru ceva şpăgi şi trafic de influenţă, dar firma a supravieţuit graţie finilor lui Voicu, Gheorghe şi Ioana Cusă, respectiv fiului lor, George.

Staţia de epurare a apelor de la Godeni abia se mai vede din bălăriile crescute-n voie

Revenind la lucrarea de la Godeni: lucrările au mers greoi, în principal, pentru că Gecor SRL nu prea obişnuia să plătească oamenilor salariile la timp. A fost, la un moment dat, chiar şi o mini-grevă a muncitorilor, localnici cei mai mulţi dintre ei, care au refuzat să mai vină la muncă, neplătiţi fiind.

Însă, în 2014, cică lucrările au fost, totuşi, finalizate. Surpriză, însă: cu prilejul recepţiei finale s-a constatat că staţia de tratare a apelor uzate e executată neconform cu caietul de sarcini. De asfaltul turnat în bătaie de joc, în stil Dorel, pe drumurile comunale, nu mai pomenim; la ţară merge şi-aşa.

Hoţilor de fier vechi nu le pasă de inscripţii de felul acesta

Ca să n-o mai lungim: canalizarea cu pricina nu funcţionează nici în ziua de azi, din cauza problemelor staţiei de epurare.

Totul s-a mutat în Justiţie

Totul s-a mutat în Justiţie, acolo unde Primăria Godeni se luptă să scape de executarea silită a 3,8 milioane de lei, bani care trebuie daţi înapoi, pentru că lucrarea n-a fost efectuată conform caietului de sarcini şi proiectului.

Am adresat o întrebare pe tema tărăşeniei de la Godeni şi Consiliului Judeţean Argeş, care a cofinanţat proiectul. Cei de acolo însă, ne-au spus că întrebarea noastră e „o petiţie greşit îndreptată”, pe care, în mărinimia domniilor-lor, au îndreptat-o spre Primăria din Godeni.

Data viitoare când o să mai cerem vreo informaţie, în scris, Consiliului Judeţean, o să menţionăm clar, cu litere mari de tipar, că o facem în temeiul Legii 544 din 2001, aia privind accesul liber la informaţiile de interes public. Nu ne ocupăm cu petiţii.

Domnilor de la Consiliul Judeţean, noi nu vă trimitem „petiţii”, ci solicitări de informaţii publice pe Legea 544 din 2001

Dar, dacă tot am „comis” una, ajunsă la Primăria Godeni acum vreo săptămână, să mai spunem că primarul Ion Pădureanu (PSD), obosit de atâtea mandate – e din 2000 în funcţie – n-a găsit încă resurse să ne explice când va fi gata canalizarea aia pe care consătenii dumnealui o aşteptă din 2013 încoace.

Pentru că anii trec, ceea ce s-a lucrat se degradează de la o zi la alta, au început să se fure capacele de fontă ale canalizării… dacă nu va fi finalizată curând, de toată reţeaua de canalizare de la Godeni şi de staţia de epurare a apelor se va alege praful şi pulberea.

Primarul Ion Pădureanu a dat de belele în ultimul său mandat, după mai bine de două decenii la Primărie

Boala lungă, moarte sigură

O şansă în acest sens ar putea fi noul PNDL moşit de liberali şi botezat „Anghel Saligny”. Însă, acum la Putere sunt liberalii, aşa că primarul Pădureanu ar trebui să revină la PNL, unde fusese om de vază acum o seamă de ani. N-ar fi nici primul, nici ultimul care a făcut/face piruete de acest fel. La PNL şi la PSD se poartă moda.

Concluzia ar fi că hoţia, delăsarea, sifonarea banului public (y compris cel european, care tot public este), nepăsarea şi dezinteresul, manifestate şi la Primăria Godeni, dar şi prin birourile Consiliului Judeţean, fac ca în comună oamenii să meargă în continuare la WC în fundul curţii.

Iar 2,5 milioane de euro s-au dus… nu pe apa Sâmbetei, ci pe tentativa de canalizare de la Godeni.

sursa foto: argesulonline.ro, Facebook/Capul Piscului Muscel/Pro Loco-RO, captură video Muscel TV Câmpulung

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

FC Argeș, victorie cu mari emoții azi, cu Concordia Chiajna: 3-2, după ce în minutul 80 era 3-0

FC Argeș a învins pe Concordia Chiajna cu mari...

Încă doi candidați la Președinția României: Nicolae Ciucă (PNL) și Ludovic Orban (Forța Dreptei)

Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Ludovic Orban, președintele Partidului...

Basarab Fest 2024: muzică, poezie și teatru la Argeș, în cinstea Dinastiei Basarabilor. Programul manifestărilor

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab din 26...

O mașină Volkswagen Golf a luat foc din senin, pe o stradă din cartierul Găvana din Pitești

Pompierii de la ISU Argeș au intervenit prompt, dar...

Teatrul de Vară din Pitești va purta numele lui Gheorghe Zamfir

Teatrul de Vară din Pitești va purta din această...

Fotbal, Liga 2: Muscelul Câmpulung a revenit acasă din bejenie și a câștigat cu 1-0 jocul cu CS Mioveni (galerie foto)

Muscelul Câmpulung a învins sâmbătă, acasă, scor 1-0, pe...

Muzica zilelor noastre: Masterclass la Pitești

  La filarmonica urbei. A doua ediție, în septembrie...