Ipoteză-şoc: o nouă Uniune Europeană, fără statele autocrate Ungaria şi Polonia

Date:

Share post:

De mai multă vreme, organismele europene, în frunte cu Parlamentul European şi Comisia Europeană, sunt din ce în ce mai îngrijorate de deteriorarea statului de drept în Ungaria şi Polonia.

În acele două ţări, libertatea presei a fost serios restrânsă (în Ungaria lui Viktor Orban aproape că nu mai există presă independentă), iar Justiţia e subordonată aproape pe de-a întregul bunului plac al factorului politic.

Or, la nivel european, aceste chestiuni sunt lucruri pur şi simplu de neacceptat.

Mecanismele punitive de care dispune UE, pentru a reacţiona la aceste încălcări flagrante ale regulilor stabilite în cadrul clubului european sunt, însă, ineficiente.

Iar posibilitatea de a elimina din Uniune statele care nu respectă aceste reguli nici măcar n-a fost prevăzută.

Aşa că Olanda, prin vocea premierului ei, intransigentul domn Mark Rutte, a venit cu o propunere şoc: retragerea tuturor celorlalte state din actuala Uniune Europeană şi refondarea Uniunii, fără Ungaria şi fără Polonia, după cum relata publicaţia EU Observer.

„Legal și politic vorbind – comentează EU Observer –  nu există vreo barieră care să împiedice retragerea tuturor celorlalți membri din UE și apoi înființarea imediată a unei noi organizații.

Ar fi, totuși, o mișcare radicală, care ar presupune și riscuri pe măsură.

De exemplu, i-ar înstrăina chiar pe acei membri ai societăților ungară și poloneză care se opun tendințelor autoritariste. Ar fi o lovitură dură și chiar nedreaptă.

Totuși, a nu face nimic nu este o opțiune. Mai ales că Ungaria și Polonia se află în acest moment în situația de a bloca bugetul european și planul de relansare, tocmai pentru că resping legătura dintre fonduri și statul de drept”, scria colegul Ovidiu Nahoi, redactorul-şef al Radio France Internationale România, pe site-ul radioului respectiv, rfi.ro

Oricum ar evolua lucrurile, însă, e clar că derapajele autoritariste nu sunt acceptate în Europa, iar atitudinea liderilor de la Budapesta, repectiv Varşovia, nu va rămâne fără consecinţe.

Comentariul semnat Ovidiu Nahoi, din care am citat, poate fi lecturat integral aici: https://www.rfi.ro/presa-internationala-125376-noua-uniune-europeana-fara-ungaria-polonia

sursa foto: EU Observer

Vizite1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cum jocurile de noroc pot îmbunătăţi claritatea mentală

Jocurile de noroc ofertate de orice cazino sunt în...

Eveniment cultural: Premii la revistă

 E vorba de mensualul ”ARGEȘ”. Cu tradiție de peste-o...

WC-urile din Piteşti, mereu inovatoare: trei scaune de toaletă într-o singură cabină

Hotărât lucru, la capitolul WC-uri, Piteştiul e cel mai...

Accident la Bascov, soldat cu un rănit

Un accident rutier s-a produs în localitatea Bascov, azi...