Prezent, ieri, la Timişoara, la comemorarea a trei decenii de la izbucnirea Revoluţiei Române, preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un discurs în care a cerut Justiţiei să nu tergiverseze la infinit aflarea adevărului privind evenimentele de atunci.

„Cea mai mare dezonoare pentru istoria României postcomuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârşite la Revoluţie, în care au fost implicate forţele de represiune ale regimului, în frunte cu Securitatea lui Ceauşescu.

Aceste orori nu pot rămâne în continuare nepedepsite, tiranii nu trebuie să scape oprobriului, adevărul cu privire la zilele care au schimbat cursul istoriei trebuie elucidat”, a declarat preşedintele.

„La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi”, a mai spus domnia sa. Şi nu doar că se plimbă liberi, ci – unii dintre ei – deţin sau au deţinut funcţii înalte în statul român.

Unii, cumplită ironie, au şi certificate de revoluţionar, cu toate beneficiile conexe.

Iar aceia care s-au retras din viaţa activă, primesc pensii speciale grase.

„Această datorie neîmplinită a Justiţiei din România trebuie reparată pentru victime, dar şi pentru a restaura în întregime demnitatea unei naţiuni care, în sfârşit, şi-ar recupera astfel integral momentul fondator al democraţiei sale.

Mai mult, asumarea corectă a faptelor Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi condamnarea publică a crimelor comunismului reprezintă paşi extrem de importanţi în apărarea amintirii eroilor noştri, precum şi pentru împiedicarea unor deghizări meschine a celor care profită de trecerea timpului şi, implicit, de diluarea memoriei colective”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here