În urmă cu patru zile am publicat un mesaj primit (şi de noi, dar şi de cea mai mare parte a presei din Argeş) de la „majoritatea angajaţilor” teatrului Alexandru Davila din Piteşti, în care situaţia din interiorul instituţiei era zugrăvită în accente sumbre, cu note de dramatism chiar, din cauza Covid-19.

Potrivit misivei cu pricina, „de o lună i s-a spus directorului că situația Covid trebuie luată in calcul. A făcut crize, iar când a apărut în presa locală un articol că la teatru e epidemie de Covid (nu noi am scris asta – n.r.) ne-a înjurat pe toţi de mamă și de sfinți, că nu voia să se afle, apoi a spus că se pișă pe toată lumea, de la Consiliu pînă la presă, că ia în p… pe oricine, că nimeni nu are ce să îi facă”… şi tot aşa.

În aceeaşi zi în care am publicat articolul respectiv, preluat apoi şi de agenţii de presă din Bucureşti şi de alte mass media naţionale, au reacţionat şi Prefectura Argeş, dar şi managerul tetarului, Felix Goldbach.

Instituţia Prefectului a anunţat că se vor face controale la teatrul Davila, pentru a se stabili dacă acuzele angajaţilor nemulţumiţi au sau nu temei.

În ce-l priveşte pe dl Goldbach, aflat în acea zi în Republica Moldova, dumnealui a dezminţit majoritatea acuzaţiilor cuprinse în depeşa subordonaţilor săi: „… niciodată nu am avut în intenție să ascundem sau să trecem cu vederea aspectele legate de eventualele infectări cu Covid 19 în rândul personalului teatrului Alexandru Davila… Consider că cele apărute în media sunt speculaţii de natură să destabilizeze activitatea instituţiei”, a transmis dl Goldbach.

A doua zi după ce Prefectura a anunţat că va dispune controale la teatru, au descins acolo şi inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş. Redăm mai jos ce-au constatat inspectorii DSP, pe post de pisici cu clopoţei:

„În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la posibilitatea existentenței unui focar COVID în Teatrul Alexandru Davila, Instituția Prefectului a solicitat Direcției pentru Sănătate Publică Argeș efectuarea unui control la fața locului. Au fost constatate urmatoarele:

 • La data controlului (18.10.2021) nu se desfășurau spectacole sau repetiții în Teatrul Alexandru Davila.
 • Persoanele existente purtau corespunzător masca de protecție.
 • Sunt implementate circuite funcționale  (prin marcaje) privind accesul și ieșirea spectatorilor, existând uși separate, cale de acces separată de cea a spectatorilor pentru salariați, pozitionarea publicului pe scaune în  sala de spectacole se realizează pe principiul un scaun ocupat, un scaun liber.
 • La intrarea în unitate sunt montate dispensere cu substanțe pentru  dezinfecția mâinilor salariaților și spectatorilor, dar produsul existent la momentul controlului era neconform, nefiind avizat de Ministerul Sănătății.
 • Există în dotare termometru non-contact pentru măsurarea temperaturii și se realizeaza triajul observational al salariatilor si publicului.
 • Există procedură operațională pentru situația în care unei persoane sau unui grup de persoane nu i se permite accesul la eveniment în urma triajului.
 • Cinci salariați (din compartimente/servicii diferite: doi actori, un economist, un referent salarizare si un  șef birou marketing) au anuntat telefonic faptul ca sunt pozitivi COVID-19 (unul din 03.10.2021, unul din 07.10.2021, unul din 11.10.2021, doi din 15.10.2021) și sunt izolati. Mai sunt doi salariați carantinați în urma contactului cu un caz confirmat pozitiv ( din familie).
 • Ultimul spectacol s-a desfășurat în 16.10.2021 cu nouă spectatori. În distribuția acestuia nu au fost actorii confirmați pozitiv COVID – 19.

  Față de aspectele mai sus mentionate s-au luat urmatoarele măsuri:

 • A fost sancționată contravențional persoana responsabilă cu aprovizionarea  Teatrului Alexandru Davila, cu amendă în valoare de 1600 lei;
 • S-a impus aprovizionarea de urgență a unității cu produse biocide avizate M.S. și efectuarea de operațiuni de dezinfecție cu firmă specializată;
 • S-a recomandat  ca serviciul de medicina muncii să evalueze situația, în actualul context epidemiologic din unitate și să informeze DSP Argeș.    

Controlul s-a desfășurat pe o perioadă de două zile, luni făcându-se verificări la fața locului iar marți solicitându-se prezența conducerii la sediul DSP pentru verificarea documentelor justificative.

Vor urma noi controale la Teatrul Alexandru Davila pentru constatarea îndeplinirii sarcinilor solicitate de către DSP și pentru verificarea respectării măsurilor de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2″, a transmis Prefectura Argeş.

Evident, nu contestăm sub nicio formă rezultatele controlului efectuat de specialiştii DSP. Dar trebuie să adăugăm că, între momentul publicării apelului celor de la teatru şi sosirea echipei de control a DSP Argeş, la teatru s-a muncit din greu: s-au montat săgeţi care să indice trasee separate de afluire/defluire, s-au montat peste tot dozatoare cu soluţie dezinfectantă, s-a făcut curăţenie exemplară etc.

Ceea ce, până la urmă, nu e rău. Aşa că spectacolele continuă netulburate, după cum se poate vedea din afişul de sus.

sursa foto; Teatrul Alexandru Davila Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here